Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dan nepušenja prilika za trajno ostavljanje cigarete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji Hrvatski dan nepušenja, odnosno Dan bez duhanskog dima koji se obilježava svake godine prvog dana korizme, dobra je prilika za početak odvikavanja od pušenja, posebice uoči donošenja novog zakona kojim će se zabraniti pušenje u javnim prostorima.

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je da će na idućoj
sjednici Hrvatskog sabora biti ratificirana Konvencija o nadzoru duhana, koju je Hrvatska potpisala još 2004. godine.

Pročitajte i ovo Opušak cigarete, ilustracija VJETAR DODATNO OTEŽAO Da te glava zaboli: 18-godišnjak bacio opušak i izazvao požar dvorca. Šteta je ogromna Slika nije dostupna vatra se proširila Muškarac smrtno stradao u požaru: Uzrok je bila cigareta?

Na sjednici iza toga pred zastupnicima bi se trebao naći prijedlog novog zakona o duhanu i duhanskim proizvodima. Milinović očekuje da će zakon biti usvojen tijekom ljetnog zasjedanja te će se početi primjenjivati krajem ove ili početkom iduće godine.

Jedna je od mogućnosti, o kojima se razmišlja u izradi zakona, povećanje poreza na duhan i cijene cigareta.

Ministar zdravstva pozvao je pušače da se danas odreknu pušenja te upozorio da u Hrvatskoj od posljedica pušenja ili bolesti vezanih uz duhanski dim umire 10 tisuća ljudi godišnje. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj ima 27,4 posto pušača, a zajedno s pušačima mlađim od 18 godina i više od 36 posto.

"Pozivam ravnatelje zdravstvenih ustanova da postrože i kontroliraju provodi li se postojeći zakon, a nepušače da upozore pušače da ne puše u njihovoj blizini i duhanskom dimu ne izlažu djecu", rekao je Milinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje Veljko Đorđević kaže kako bi svaki pušač želio prestati pušiti i pokušao je to više puta, a Dan bez duhanskog dima prilika je da pokuša ponovno.

Smatra da bi novi zakon o duhanskim proizvodima trebao biti
prekretnica u borbi protiv pušenja, te je najavio početak edukacije liječnika opće prakse za odvikavanje od pušenja.

Hrvatski dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima obilježili su danas od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu i Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu politiku i branitelje, Poliklinika za bolesti dišnih puteva, Poliklinika za prevenciju srčanih bolesti i rehabilitaciju "Srčana" i dr.

Građanima je podijeljen promotivni materijal s porukama o štetnosti duhana i posljedicama po njihovo zdravlje. Zainteresirani građani mogli su besplatno izmjeriti plućni kapacitet, ugljični monoksid u izdahnutom zraku pušača, krvni tlak i kisik u krvi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene