Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Da sezona virusa što lakše prođe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka odrasla osoba boluje u prosjeku tri puta godišnje od simptoma viroze i prehlade – klonulost, curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u udovima, grlobolja i kašalj.

Imunitet i viroze: Bolje spriječiti, nego liječiti

Pročitajte i ovo PR oglas Dietpharm Hrvatska vas nagrađuje: Osvojite vrijedne nagrade ovog adventa! Slika nije dostupna Zašto Plivini vitamini B skupine?

Čovjek dnevno udahne do 8 mikroorganizama u minuti, odnosno 10.000 mikroorganizama na dan, iz čega se vidi velika važnost pravilnog funkcioniranja imunološkog sustava.

Naš imunitet je to jači što su bolje popunjene ''baterije imunološkog sustava'', a time se i smanjuje opasnost od obolijevanja od viroza ili gripe.


Kako prepoznati oslabljeni imunitet?

Česte prehlade, nedostatak energije, nesanica, kronični umor i česta pojava herpesa na usni su sigurni znaci da je u pitanju pad imuniteta. lako znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti kako taj cijeli mehanizam zapravo funkcionira, nema nikakve sumnje da je zdrav život presudan za smanjenje rizika od zaraza i bolesti.


Zašto imunitet slabi više zimi nego ljeti?

Zimi naše tijelo troši više energije, pa je pad imuniteta češći. Pritom su još i smanjene rezerve vitamina i minerala u tijelu zbog jednolične prehrane tijekom zime, što također rezultira dodatno oslabljenim imunološkim sustavom.

Postoji još jedan bitan čimbenik vezan uz hladnije doba godine i imunološki sustav: grijanje. Boravak, a posebno spavanje, u prezagrijanim prostorijama slabi imunitet. Temperatura u spavaćoj sobi bi trebala biti niža od temperature u prostorijama u kojima boravite preko dana. Na taj način tijelo mora raditi da se samo zagrije, a to jača imunitet.


Hrana i imunitet

Redovita, pravilna i zdrava prehrana spadaju u neke od glavnih uvjeta za jačanje imuniteta, a najbolji "borci" protiv bolesti su korisni nutrijenti: vitamini, minerali, proteini i drugi zdravi sastojci namirnica. Zbog visokog sadržaja vitamina C, tokom zime se preporučuje konzumiranje citrusnog voća - limuna, naranče i grejpa, ali i kiwija, jabuka i kiselog kupusa. Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi sadrže korisne bakterije i blagotvorno utječu na ukupni imunitet.


Vitamini, minerali i imunitet

Vitamini i minerali su izuzetno važne tvari za imunološki sustav jer sudjeluju u njegovim metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje i zaštitu organizma.

Normalnoj funkciji imunološkog sustava doprinose sveopće poznati vitamin C, vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin B12, te vitamin A, kao i elementi u tragovima selen i cink.

Vrlo bitnu ulogu u procesu dijeljenja stanica imaju folat (vitamin B9), kobalamini (vitamin B12) i cink, dok vitamin A ima ulogu u procesu specijalizacije stanica, što je sve zajedno vrlo važno za pravilno stvaranje i učinkovitost ranije spominjanih stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama.

Također, riboflavin (vitamin B2), vitamin E i biljni polifenoli te prirodni vitamin C, elementi u tragovima selen, mangan i cink dodatno doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.


Općenito, imunološki sustav treba ''njegovati'' tijekom cijele godine, a ne samo zimi ili kada se pojave neki od znakova njegovog slabljenja.


Ukoliko ipak dođe do oboljenja, dobro je znati...

Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Virusi su uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Zdrav imunološki sustav može se sam obraniti od takvih bolesti, bez upotrebe lijekova. Antibiotici kod virusnih bolesti ne pomažu, jer ne djeluju na viruse.

Za doprinos normalnoj funkciji imunološkog sustava tu su Immun44® kapsule te sirup za djecu i odrasle, dodaci prehrani s fitoekstraktima, Fito-Panmol®-Vitaminom C i drugim mikronutrijentima.

Potražite Immun 44® sirup i kapsule u svojoj ljekarni!
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene