Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici zapadne Europe troše oko 10,5 milijardi eura godišnje na nelegalno dobavljene lijekove, od kojih su mnogi i krivotvorine.


U Njemačkoj i Italiji se najviše bez recepta kupuju lijekovi koji bi se trebali izdavati samo na recept, bilo preko intrerneta, ili na putovanjima u inozemstvo, u noćnim klubovima, trgovinama ili preko prijatelja.

Vezani članci Ursula von der Leyen Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Humanitarna akcija za Lorenu - 8 Lorena ima rijetku bolest: "Da joj je dijagnosticirana odmah po rođenju, ona danas ne bi imala simptoma"

Krivotvoreni lijekovi sadrže pogrešne, čak toksične sastojke i sve su veća prijetnja zdravlju širom svijeta, naročito u zemljama u razvoju, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Oni su također 'trn u oku' farmaceutskim tvrtkama, kao što je Pfizer, vodeći svjetski proizvođač medikamenata, čija su dva leka – Viagra i Lipitor, protiv kolesterola, omiljeni među falsifikatorima lijekova.

Kritičari ističu da farmaceutske tvrtke napuhavaju ovaj problem kako bi potkrijepile svoje zahtjeve za strožom kontrolom isporuka i pakiranja lijekova, štiteći time svoje brendove.

Europski dužnosnici, međutim, ovaj problem shvaćaju sve ozbiljnije. Tako je i europski povjerenik na odlasku za industriju Günter Ferhaugen u prosincu izjavio kako ga je 'izuzetno zabrinulo' to što je na graniciama Unije tijkom samo dva mjeseca zaplijenjeno 34 milijuna tableta lažnih lijekova.

Predsjednik Europskog saveza za pristup sigurnim lijekovima Jim Thompson tvrdi da su testiranja koja je obavila ova organizacija (koju, istina, financiraju farmaceutske tvrtke), pokazala da je 62 posto lijekova kupljenih online lažno ili ne zadovoljava standarde.

Thompson zato ističe da bi društvo trebalo imati još veći interes nego farmaceutske tvrtke za stavljanje točke na takvu praksu.

Od 14.000 građana anketiranih u 14 država, 21 posto je priznalo da je nabavljalo lijekove na nelegalan način – odnosno od 38 posto u Njemačkoj i 37 posto u Italiji, do 12 posto u Britaniji i 10 posto u Nizozemskoj.

Među lijekovima kupljenim online, sredstva za gubitak kilograma imaju udio od gotovo 50 posto, zatim lijekovi protiv gripe koji se izdaju samo na recept, kao što je Tamiflu, potom tablete za erektilnu disfunkciju, sredstva za ostavljanje pušenja i lijekovi protiv bolova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju