Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko kockica crne čokolade na dan ima isti učinak kao i aspirin u smanjivanju koagulacije krvi i opasnosti od začepljenja arterija s kojim kreću brojne srčane tegobe, piše u istraživanju objavljenom u SAD-u.


"Veliki ljubitelji čokolade pokazali su nam da kemijska supstanca koju sadrže zrna kakaovca ima biokemijski učinak sličan aspirinu u smanjenju aglutinacije trombocita", piše Diane Becker, profesorica Medicinske škole Johns Hopkins, glavna autorica istraživanja predstavljena na godišnjoj konferenciji američke udruge za srce koja se održava u Chicagu.

Vezani članci Ranko Ostojić Bivši ministar Ranko Ostojić pretrpio infarkt, na intenzivnoj je njezi: "Dragi Ranko, želimo ti uspješan oporavak" Most u Splitu Facebook grupa upozorava na opasan most u Splitu: "Sanirajte ga prije nego nekome što padne na glavu"

Becker je istaknula da njezino istraživanje ne smije biti shvaćeno kao poticaj na gutanje kilograma slatkiša na bazi čokolade koji sadrže i šećer i maslac.

No medicina bi mogla naprotiv preporučiti dvije žličice dnevno crne čokolade u najčišćem obliku, napravljene od suhog ekstrakta zrna kakaovca, kazala je ona.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju, za razliku od prethodnih istraživanja, da su smanjene doze crne čokolade dovoljne za antikoagulacijske učinke te da nije potrebno konzumirati nekoliko kilograma da se dobije isti učinak, ističe Becker.