Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crna čokolada smanjuje opasnost od infarkta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko kockica crne čokolade na dan ima isti učinak kao i aspirin u smanjivanju koagulacije krvi i opasnosti od začepljenja arterija s kojim kreću brojne srčane tegobe, piše u istraživanju objavljenom u SAD-u.

"Veliki ljubitelji čokolade pokazali su nam da kemijska supstanca koju sadrže zrna kakaovca ima biokemijski učinak sličan aspirinu u smanjenju aglutinacije trombocita", piše Diane Becker, profesorica Medicinske škole Johns Hopkins, glavna autorica istraživanja predstavljena na godišnjoj konferenciji američke udruge za srce koja se održava u Chicagu.

Pročitajte i ovo Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..." Pojačane patrole na francuskim ulicama najviši stupanj pripravnosti Zbog islamističkog napada Francuska mobilizirala još 7000 vojnika za patroliranje ulicama

Becker je istaknula da njezino istraživanje ne smije biti shvaćeno kao poticaj na gutanje kilograma slatkiša na bazi čokolade koji sadrže i šećer i maslac.

No medicina bi mogla naprotiv preporučiti dvije žličice dnevno crne čokolade u najčišćem obliku, napravljene od suhog ekstrakta zrna kakaovca, kazala je ona.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju, za razliku od prethodnih istraživanja, da su smanjene doze crne čokolade dovoljne za antikoagulacijske učinke te da nije potrebno konzumirati nekoliko kilograma da se dobije isti učinak, ističe Becker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene