Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10-godišnje istraživanje

Čokolada snizuje tlak i 'čuva' srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čokoladna uskrsna jaja dobra su za zdravlje, ističe se u njemačkoj medicinskoj studiji koja pokazuje da komadić čokolade svakoga dana, a poželjno je da to bude čokolada s visokim udjelom kakaa, pomaže u smanjenju arterijskog tlaka i rizika od srčanih bolesti.

Studiju je objavio European Heart Journal na svojoj internetskoj stranici. Kako bi dokazali blagotvorno djelovanje čokolade stručnjaci su tijekom više od deset godina medicinski pratili 19.357 odraslih osoba u dobi od 35 do 65 godina, vodeći računa o njihovu načinu života. Oni koji su jeli više čokolade (u prosjeku 7,5 grama na dan ili jednu kocku ploče od 100 grama) imali su niži krvni tlak i 39 posto manji rizik od srčanog ili moždanog udara u odnosu na one koji su je jeli manje (1,7 grama na dan).

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio časopis Teški metali pronađeni u popularnim američkim čokoladama: Može izazvati probleme u živčanom sustavu Slika nije dostupna Kao vježbanje Čokolada snižava tlak

Taj blagotvorni učinak na tlak i zdravlje srca pripisuje se flavonolima iz kakaa kojima je bogatija čokolada s visokim udjelom kakaa, premda su potrebna daljnja istraživanja, ističu autori. No premda je čokolada dobra i za podizanje raspoloženja, prije nego posegnete za njom, morate znati da 'ploča od 100 grama čokolade sadrži u prosjeku 500 kalorija', upozorava Frank Ruschitzka iz Europskog kardiološkog društva sa sjedištem u Švicarskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene