Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukazuje nova studija

Čokolada koja štiti od UV zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čokolade koje sadrže obilje flavanola, fitokemikalija koja se prirodno nalazi u kakau, mogu djelovati zaštitno protiv štetnog djelovanja sunčevog zračenja, ukazuje nova studija.

30 ispitanika je kroz 12 tjedana svaki dan unosilo ili 20 grama čokolade bogate flavanolima ili 20 g čokolade s neznatnim sadržajem ove blagotvorne tvari. Pokazalo se da konzumacija flavanola štiti kožu od crvenila izazvanog pretjeranin izlaganjem suncu. Ipak, valja imati na umu da flavanoli ni u kojem slučaju ne mogu zamijeniti fotoprotektivno djelovanje sredstava za sunčanje sa zaštitnim faktorima.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija PROMJENA NA TANJURU Na police trgovina stiže nova, pomalo neobična vrsta hrane: Zdrava i slasna, a ne deblja - hoćete li biti dovoljno hrabri?

Zanimljivo je da se čokolada bogata flavanolima proizvodi posebnom metodom pri niskim temperaturama, pa čak i neke tamne čokolade ne sadrže velike količine ovih fitokemikalija. Inače, velike količine flavanola je moguće naći i u zelenom čaju i crnom vinu, no usporedbe radi, šalica zelenog čaja sadrži tek 47 mg flavanola, 2 dcl crnog vina 160 mg, dok 20 g čokolade proizvedene posebnom metodom sadrži čak 660 mg flavanola. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene