Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna preventiva

Cjepivo za svinjsku gripu može izazvati neurološki poremećaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda napokon je priznala da cjepivo protiv svinjske gripe može utjecati na povećani rizik razvoja neurološkog poremećaja.

Ista agencija ranije je opovrgavala navode o povezanosti cjepiva i Guillain-Barreova sindroma, neurološkog poremećaja u kojem imunološki sustav napada periferni živčani sustav.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Slika nije dostupna Gripa odnijela petu žrtvu Svinjska gripa nije ništa opasnija od obične

>> Sporno cjepivo: Djeca obolijevaju, ministar ne reagira

Bolest u tijelu može buknuti odjednom i do izražaja najviše dolazi u prva dva tjedna kada pacijenti cijelo vrijeme osjećaju slabost. 'Podaci o cjepivima protiv sezonske gripe su također nesigurni, ne možemo isključiti blago povišen rizik od razvoja sindroma, no provodimo epidemiološke studije koje za cilj imaju otkrivanje veza između dviju bolesti', stoji u priopćenju MHRA-e.

Zanimljiv je i podatak da je 1976. godine u SAD-u cjepivo koje se koristilo protiv drugačijeg oblika svinjske gripe uzrokovalo smrt 25 osoba te je za vrijeme posljednje pandemije svinjske gripe britanska vlada naložila praćenje pojavljivanja Guillain-Barreovog sindroma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene