Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četkanje zubi kod nekih pacijenata može izazvati epileptični napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četkanje zubi kod nekih osoba koje boluju od određenog oblika epilepsije može izazvati blaži epileptički napadaj, ustanovili su nedavno australski znanstvenici, objasnivši kako su uzrok tomu ritmični pokreti ruku koji štetno djeluju na određeni dio korteksa kod takvih pacijenata.

Ritmično micanje ruku za vrijeme pranja zubi može predstavljati negativan podražaj za dio mozga koji je zbog postojanja bolesti otprije pretjerano osjetljiv. Do rezultata, što su ih objavili u časopisu Neurology, znanstvenici su došli snimajući troje pacijenata video kamerama te istodobnim snimanjem mozga magnetskom rezonancijom.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Ustanovljeno je da je dvoje od troje pacijenata četkanjem određenih dijelova usne šupljine izazvalo blaže epileptične napadaje. Nakon provedene MRI ustanovljeno je da je svo troje pacijenata imalo oštećenja u somatosenzornom korteksu koja su dovedena u vezu s koordiniranim pokretima ruke tijekom četkanja zubi.

Dr. Wendyl D'Souza i njezini kolege sa Sveučilišta u Melbourneu objasnili su kako su epileptični napadi kod pacijenata bili jednaki onima što ih izaziva bljeskanje svjetla ili pomicanje podloge pred očima osoba s fotosenzitivnom epilepsijom.

Epileptični napadaji koji se pojave na ovaj način poznati su kao "refleksna epilepsija" te pogađaju oko 5 posto populacije koja boluje od ove bolesti. Slučajevi su relativno rijetki, a znanstvenici ih dijele na jednostavni oblik (kad pacijent reagira na bljeskanje svjetala) i kompleksni oblik (kad pacijent primjerice reagira na specifičnu glazbu). 

Australski znanstvenici smatraju da epileptični napadi izazvani četkanjem zubi spadaju u kategoriju jednostavne refleksne epilepsije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene