Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači iz britanskog Institute of Food Research su objavili kako nekoliko obroka brokule tjedno smanjuje rizik obolijevanja od raka prostate.


Njihovo je istraživanje pokazalo kako kemijski spoj prisutan u brokuli utječe na aktivaciju gena nužnih za borbu protiv karcinoma te istovremeno "isključuje" gene čija aktivnost pogoduje razvoju tumora, objavio je znanstveni časopis PLoS One.

Vezani članci Nisi sama - Hodaj s nama! - 5 "Nisi sama - hodaj s nama": Šetnjom ukazali na važnost kretanja, posebno za onkološke pacijente - ''U tome sam našla utjehu'' Slika nije dostupna Movember - mjesec borbe protiv raka prostate!

Riječ je o prvoj studiji tijekom koje su na ljudima praćeni biološki mehanizmi povezani s konzumacijom brokule.

Istraživači dodaju kako ovakav učinak vjerojatno imaju i druge slične vrste povrća koje sadrže ključni spoj izotiocijanat, primjerice kupus i cvjetača.

Brokula sadrži i spoj sulforafan koji se već pokazao snažnim oružjem u borbi protiv raka, upozoravaju znanstvenici.

Rezultati su pokazali i da je brokula nadjelotvornija kod ispitanika koji su imali gen nazvan GSTM1, inače prisutan kod polovice populacije.

Istraživači vjeruju da brokula ovakav učinak ima i na druge oblike karcinoma.

Procjenjuje se da je rak prostate drugi najsmrtonosniji oblik karcinoma kod muškaraca, odmah iz raka pluća.

Svake se godine u svijetu dijagnosticira 680000 slučajeva raka prostate, a 220000 muškaraca godišnje umre od te bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju