Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bol smanjuje koncentraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bol utječe na mozak smanjujući koncentraciju.

Znanstvenici s University Medical Center Hamburg-Eppendorf zamolili su dobrovoljce da sudjeluju u testiranju pamćenja i razmišljanja. Za vrijeme testiranja provocirali su bol pomoću lasera. Reakcije su mjerene funkcionalnom magnetnom rezonancijom (fMRI).

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Debljina Traje javno savjetovanje Akcijski plan protiv bolesti koja prijeti trećini građana: "Često sve počinje od najranije životne dobi"

Rezultati su pokazali moždanu aktivnost u dijelu mozga zvanom lateralni okcipitalni kompleks (LOC) koji je također poznat kao središte percepcije. Tragajući dalje otkrili su drugu moždanu regiju zvanu rostralni anteriorni korteks koji je odgovoran za bol. Ta regija je također bila stimulirana za vrijeme testiranja.

Smatramo da se aktivnost tih dviju regija preklapa, zbog čega se smanjuje koncentracija uslijed bola", izjavio je dr. Brian White, voditelj projekta za stručni časopis Neuron.

Za pojašnjenje; korteks se sastoji od brazdi i hrbata koji razdvajaju glavne kortikalne regije: frontalni, parijetalni i okcipitalni režanj (od anteriora do posteriora), te temporalni ražanj (lateralni u odnosu na druge režnjeve). 

Glavne linije razdvajanja stvaraju sagitalna fissura, brazda koja razdvaja mozak duž srednje linije na dvije polutke, povezene corpus callosumom; središnji sulkus koji razdvaja frontalni režanj od nižih stražnjih područja; te Sylvijska fissura koja označava temporalni režanj. Većina celebralnog korteksa uključena je u osjete i akciju. Šire govoreći, anteriorni (prednji) dijelovi mozga uključeni su u proizvodnju, a posteriorni (stražnji) dijelovi mozga posvećeni su percepciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene