Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Biopsija dojke novim uređajem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice danas je po prvi puta obavljena biopsija dojke metodom vakumske biopsije, novim uređajem "Mammotome Hand Held".

Uređaj je stajao 365.000 kuna, a cijeli je iznos prikupljen doniranim sredstvima, rekao je novinarima pomoćnik ravnatelja Mario Zovak. 

Pročitajte i ovo Djevojčice iz Gaze su ozlijeđene u napadu IDF-a Izvukli ih iz ruševina u Gazi "Moja sestra, moja voljena": Trenutak u kojem djevojčica prepoznaje svoju sestru slomit će vam srce Slika nije dostupna U KB-u Sestara milosrdnica otvoren Referentni centar za glaukom

Pokaznu biopsiju na četiri pacijentice za kirurge, onkologe i patologe obavio je belgijski radiolog Luc Steyaert iz bolnice Sintjan Hospital iz Bruggea, koji je rekao da ta metoda dugoročno donosi uštedu za bolnicu, s obzirom da pacijentice odmah nakon zahvata idu kući. 

Mammotome je uređaj koji omogućuje minimalno invazivnu, ultrazvučnu biopsiju dojke pomoću vakuuma, a koristit će se samo kod pacijentica čiji ultrazvučni ili mamografski nalazi nisu posve jasni. 

Za razliku od klasične kirurške biopsije, pri kojoj pacijentice borave dva dana u bolnici a dojka zbog veličine reza često gubi prirodan oblik, biopsija Mammotomeom radi se u lokalnoj anesteziji, a pacijentice imaju rez od svega 3 do 5 milimetara, što ne zahtijeva šivanje. 

Liječnik pod ultrazvukom prati tumor, inicira iglu u dojku, te pomoću vakuuma vadi histološke uzorke, a može se izvaditi i cijeli fibroadenom. 

Vakumska biopsija Mammotomeom u svijetu se radi od 1995., a u Hrvatskoj taj uređaj ima već nekoliko bolnica. 

Za Sestre milosrdnice njegova je kupnja vrlo značajna jer kroz tu bolnicu prolazi velik broj pacijentica s bolestima dojke, rekao je Zovak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene