Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca koja boluju od raka najviše koriste biljne lijekove, posebne dijete ili molitvu za izlječenje.


Sve više djece, koja boluju od raka, koristi biljne lijekove, vitamine ili druge tipove alternativne terapije, pokazuje novo istraživanje, a prenosi Yahoonews. U istraživanje je bilo uključeno 3,500 djece i provedeno je 28 studija. Broj onih koji su koristili alternativnu medicinu varirao je od 6 pa sve do 91 posto. U pola studija, postotak se kretao od 20 do 60 posto.

Vezani članci Problemi s popisivanjem u ulici Kozari - 3 Više od milijun stanovnika RH upisalo se u popis stanovništva putem interneta, no upitno je jesu li svi podaci istiniti: "Nema tu šale!'' Slika nije dostupna NJEMAČKA POLICIJA OTVORILA ISTRAGU Tri osobe preminule nakon alternativnog liječenja raka

'Iz istraživanja nije jasno da li su neka djeca primala alternativne terapije umjesto standardnih ili su ih samo koristila kao dodatak konvencionalnoj medicini', kaže doktorica Felicity Bishop sa Sveučilišta Southampton. Ona je za Reuters izjavila kako velik dio pedijatrijskih pacijenata, koji boluju od raka, u jednom trenutku svog liječenja pribjegava alternativnoj ili dodatnoj medicini. Pacijenti često alternativne terapije doživljavaju kao 'prirodne' i sigurne. Iako neke od njih nisu štetne, kao terapija relaksacije za smanjenje stresa, druge bi mogle predstavljati veliki rizik za pacijente. Istraživanja su pokazala da na primjer velike doze vitamina C ili pojedini spojevi u zelenom čaju mogu reagirati s određenim lijekovima za liječenje raka i tako smanjiti njihov učinak.

Nekoliko alternativnih terapija već je podvrgnuto rigoroznim kliničkim testiranjima kako bi se vidio njihov učinak. Najčešća alternativna terapija kod djece su biljni lijekovi, pokazalo je istraživanje. Na drugom mjestu su posebne dijete ili druge prehrambene terapije. Od 3 do 30 posto bolesnih koristilo je i molitvu ili neki drugi oblik 'vjerskog liječenja'. Još se koriste i visoke vitaminske doze, te terapije kao meditacija ili tehnike opuštanja. Najčešći odgovor roditelja je glasio da se okreću alternativnim terapijama kako bi izliječili ili pomogli u izlječenju djetetovog raka, olakšali im simptome ili smanjili nuspojave konvencionalnih liječenja raka. Prije nego krenu u liječenje alternativnim terapijama, pacijenti bi se ipak trebali konzultirati sa svojim liječnicima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju