Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca koju su rodile pretile majke imaju veće izglede biti dijagnosticirane s autizmom ili drugim poremećajima razvoja u odnosu na djecu čije su majke mršavije, pokazalo je američko istraživanje.


U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics, proučavan je utjecaj različitih metaboličkih stanja majke na kognitivni razvoj djeteta, uključujući povišeni krvni tlak i dijebetes. Najsnažnije su veze pronađene između pretilosti i autizma. Iako istraživanje ne može dokazati jedno stanje izaziva drugo, znanstvenici upozoravaju da je čak i mogućnost zabrinjavajuća u svjetlu rasta pretilosti u SAD-u.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da danas svako 88. dijete u SAD-u ima neki od poremećaja obuhvaćenih pojmom autizma. To predstavlja povećanje od 25 posto u odnosu na stanje prije pet godina.

>> U DNK se krije ključ uspješnog mršavljenja!

Vezani članci Teška nesreća u Travnom (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 4 Policija objavila detalje užasa u Novom Zagrebu: Uhićen vozač koji je izazvao nesreću u kojoj su stradale majka i dijete Sklupčana djevojčica (Guliver/Thinkstock) Majka u Zagrebu djevojčici slomila ruke i noge: Osuđena na pet godina zatvora

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u Davisu istraživanjem su obuhvatili oko tisuću djece od kojih je nešto više od 500 bilo autistično, a 172 je imalo druge vrste poremećaja razvoja.

Znanstveni tim upozorava da je otkriće o vezi pretilosti majki i pojave autizma tim važnije u svjetlu činjenice da gotovo 60 posto američkih žena u dobi kada rađaju ima prekomjernu težinu. (Hina)