Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li to liječenje?

Amerikanci ubijaju embrije da bi liječili niz bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici otkrili su tehniku koja može stvoriti alternativu ljudskim embrionalnim matičnim stanicama što predstavlja značajan napredak liječenja niza zdravstvenih problema, prije svega dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolest, ozljede leđne moždine i niza drugih bolesti.

 Istraživači su obavili niz eksperimenata koju pokazuju kako se ova tehnika može koristiti za brzo pretvaranje običnih stanica kože u stanice koje se pojavljuju gotovo identičnih embrionalnih matičnih stanica. Ista strategija može se uzeti kako bi se 'nagovorile' stanice da se pretvore u specifična tkiva koje će biti savršen izbor za transplataciju u bolesnika, donosi Miami Herald.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Istraživanje koje je skupina američkih znanstvenika predvođena dr. Derrick J. Rossiem pohvalila je ova istraživanja, ali ona su naišla i na niz kontroverzi. Najveći razlog zbog kojeg mnogi ne podržavaju ovu metodu je činjenica kako se za nju trebaju ubiti embrija starog svega nekoliko dana jer se iz njih izvlače potrebne matične stanice. Rossi svim kritičarima odgovara kako ništa ne može zamijeniti embrionalne matične stanice u ovim istraživanjima jer su upravo one idealne za eventualno dobivanje lijekova za veliki broj bolesti.

Ova istraživanja nastala su kao odgovor na istraživanja iz 2006. godine kada je otkriveno kako bi se stanice odraslih osoba moglo dovesti u stanje da stvore stanice koje su identične embrionalnim matičnim stanicama i to aktiviranjem četiri ljudska gena. Međutim, taj proces uključuje umetanje gena u stanice upotrebom retrovirusa što donosi visok rizik za rak. Od tada se znanstvenici utrkuju kako bi došli do alternativnih metoda za rješavanje ovih problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene