Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne možete se natjerati na vježbanje? Vašim brigama je došao kraj, znanstvenici su otkrili hormon koji potiče vježbanje i uz pomoć njega izumili novu pilulu.


Tržište dijetnih proizvoda je zatrpano dodacima prehrani koji obećavaju suzbijanje apetita, no znanstvenici su došli do novog rješenja koji bi trebao pomoći ljudima da gube višak kilograma. Naime, izumili su pilulu za koju smatraju da potiče vježbanje, piše Daily Mail.

Vezani članci Covid potvrde o cijepljenju - 2 EU i Švicarska će jedna drugoj priznati digitalne COVID potvrde Ilustracija VIDEO Europa na udaru jakih oluja: Poplavljeni tuneli, vlakovi ne voze, a ima i ozlijeđenih

Istraživači sa Sveučilišta u Zürichu su otkrili da određeni hormon u mozgu koji je bio povišen kod miševa izaziva pojačan rad, odnosno motivira ih da rade brže. Hormon eritropoetin ima blagotvoran učinak i ubrzava rad.

>> Uskoro kontracepcijska pilula za muškarce

Potencijalni bi lijek mogao pomoći ljudima koji su pretili, ali i onima koji imaju Alzheimerovu bolest jer povećana tjelesna aktivnost ublažava simptome.'Ovdje smo pokazali da eritropoetin povećava motivaciju za vježbanje. Vrlo je vjerojatno da EPO utječe i na raspoloženje pa ga se može koristiti i za liječenje bolesnika koji su depresivni',kazao je Marks Gassmann, jedan od istraživača.

Istraživači su uspoređivali tri vrste miševa. One koji nisu tretirani, one kojima su ubrizgavali eritropoetin, a oni koji su genetski modificirani da proizvedu ljudski eritropoetin u mozgu. Zaključili su da grupe miševa koje su proizvodili eritropoetin u mozgu trče brže i duže od ostalih.

>> 'Pilula za dan poslije' - kontracepcijsko ili pobačajno sredstvo?

'Ako ne možete staviti vježbe u tabletu, onda možete staviti motivaciju za vježbanje u tabletu. kako sve više i više ljudi ima problema s pretilosti, moramo napasti taj problem iz svakog kuta. možda će doći dan kada će dvorane biti pune poput fast food restorana', kazao je istraživač Weissmann.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.