Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oslobađanje ugljičnog dioksida u atmosferu dovelo je do preokreta prema toplijem razdoblju.


Ugljični dioksid koji je oslobođen iz dubina oceana otvorio je put završetku posljednjeg ledenog doba, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

Vezani članci PR Tek jedna trećina građana smatra da javne i privatne zdravstvene institucije djeluju za dobrobit društva Crobarometar Novi Crobarometar: Jesu li afere i inflacija potopile rejting HDZ-a i kakva je podrška radu predsjednika Milanovića?

Njegovo oslobađanje u atmosferu dovelo je do preokreta prema toplijem razdoblju, prema znanstvenicima sa sveučilišta Southampton koji su kemijski analizirali oklope pretpovijesnih planktona.

Svjetski oceani apsorbiraju trećinu atmosferskog ugljičnog dioksida oslobođenog sagorijevanjem fosilnih goriva.

Znanstvenici vjeruju da se zagrijavanjem oceana njegova sposobnost da apsorbira atmosferski ugljični dioksid može smanjiti što može voditi u brže globalno zagrijavanje.

Dr. Miguel Martinez-Boti, koja je sudjelovala u istraživanju, kaže da je otkriće pokazalo da postoji veza između vrlo visokih koncentracija ugljičnog dioksida deponiranih u nekim dijelovima oceana i porasta atmosferskog ugljičnog dioksida na kraju posljednjeg ledenog doba.

Zemlja na putu da postane najtoplija u posljednjih 11.000 godina!

'To povećava naše razumijevanje uloge oceana u ciklusu deponiranja i oslobađanja ugljičinog dioksida', kazao je znanstvenik za BBC.

Istraživanje je temeljeno na analizi pretpovijesnih morskih organizama koji su živjeli na površini oceana prije više tisuća godina.

Kiselost oceana koji su nastanjivali može se iščitati iz njihovih oklopa što, pak, omogućava da se izračuna količina ugljičnog dioksida u vodi.

Otkriveno zašto je na Južnom polu sve više leda dok se Sjeverni topi

Istraživač Gavin Foster kaže kako je istraživanje potvrdilo da su prirodne varijacije atmosferskog ugljičnog dioksida između ledenog doba i toplijih razdoblja uvjetovane promjenama količina ugljika uskladištenih na dnu oceana.

Znanstvenici drže da vode oko Antarktika imaju ključnu ulogu u kretanju ugljika između atmosfere, kopna i mora.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju