Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin kao posao

U umu plaćenog ubojice: Što je zajedničko ljudima koji ubijaju za novac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod plaćenih ubojica sve se svodi na jednu sposobnost.

Mislite li da ste tip osobe koja bi mogla ubiti stranca za novac? Vjerojatno većini i ne bi bilo baš jednostavno počiniti užasan zločin samo kako bi platili račune.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Izlaz iz začaranog kruga Svi to radimo, a ne vodi nikamo: Jeste li čuli za ruminiranje i kako ga kontrolirati? Ilustracija Odgoj, prevencija, represija Koliko je onih koji bez vozačke dozvole siju smrt na cesti? ''Neki smatraju da su iznad zakona i pravila, a ni kazna ih previše ne brine''

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Velikoj Britaniji odlučilo je saznati kako plaćeni ubojice rade svoj posao, a da pritom zadrže i svoj duševni mir. U članku naslova 'Postati plaćeni ubojica' profesor kriminalistike David Wilson i dokotorand Mohammed Rahmand identificirali su zajedničke kvalitete plaćenih ubojica.

Očito je da se sve svodi na sposobnost da osobe dehumanizira svoju žrtvu.

'Plaćeni ubojice koji sebe smatraju stratezima ili biznismenima, a koji samo 'rade svoj posao' kako je to jedan plaćeni ubojica opisao, mogu sebe uvjeriti da imaju posla s metom umjesto osobom', tvrde istraživači.

Istaživanje je bilo inspirirano istraživanjem Kena Levija iz 1981. o upravljanju devijacijom. Dok je provodio istraživanje u zatvoru zanimalo ga je kako je profesionalni ubojica na kojeg je naišao uspio neutralizirti svoje osjećaje o ubojstvu i usvojiti psihološki okvir koji mu je omogućio da uspješno obavlja posao, piše News.com.au.

Istraživanje je bitno jer je relativno malo akademskih istraživanja o plaćenim ubojicama.

Nikad uhvaćen serijski ubojica: Svoje žrtve pokapao iza trgovačkog centra

Podupire navedene tvrdnje s nekoliko anegdota, donosno primjera uspješnih i neuspješnih pokušaja plaćenih ubojica. Navode primjer Jimmyja Moodyja koji je bio plaćeni ubojica IRA-e koji je bio motiviran čisto financijskom nagradom.

Svoje žrtve je gledao kao mete, a posao kao obavljanje bilo koje druge normalne poslovne aktivnosti.

Na drugom kraju ljestvice je pak slučaj 26-godišnjeg Orvilla Wrighta. Nakon što je pristao na naknadu od 7000 funti za ubojstvo Therese Pitkin, kada je provalio u njezin stan 1998. godine izgubio je živce i nije uspio izvršiti zadatak nakon što se upustio u razgovor sa svojom nesuđenom žrtvom. Zbog neuspjelog pokušaja osuđen je na dvije godine zatvora.

Nogometnu menadžericu i osječkog suca smaknuo isti ubojica

Tu je i slučaj Rangimarie Ngarimu, djevojke s diplomom iz matematike i kemije. Bila je cijenjena 28-godišnjakinja, a onda je kao plaćena ubojica u svibnju 1992. godine ubila Grahama Woodhatcha.

Umjesto obećanih 7000 funti, plaćeno joj je 1500 funti. Pobjegla je iz zemlje, ali kasnije se vratila u Britaniju kako bi priznala svoju ulogu u ubojstvu čovjeka kojeg nikad nije upoznala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene