Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod plaćenih ubojica sve se svodi na jednu sposobnost.


Mislite li da ste tip osobe koja bi mogla ubiti stranca za novac? Vjerojatno većini i ne bi bilo baš jednostavno počiniti užasan zločin samo kako bi platili račune.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Britanski psiholozi upozoravaju: Pretilost nije stvar izbora, ali nije ni bolest Festival dječje knjige u parku Stara Trešnjevka (Foto: Marko Prpić/Pixsell) Put do Dostojevskog popločen je "Ježevom kućicom": ''Mene čudi što su sada svi u panici''

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Velikoj Britaniji odlučilo je saznati kako plaćeni ubojice rade svoj posao, a da pritom zadrže i svoj duševni mir. U članku naslova 'Postati plaćeni ubojica' profesor kriminalistike David Wilson i dokotorand Mohammed Rahmand identificirali su zajedničke kvalitete plaćenih ubojica.

Očito je da se sve svodi na sposobnost da osobe dehumanizira svoju žrtvu.

'Plaćeni ubojice koji sebe smatraju stratezima ili biznismenima, a koji samo 'rade svoj posao' kako je to jedan plaćeni ubojica opisao, mogu sebe uvjeriti da imaju posla s metom umjesto osobom', tvrde istraživači.

Istaživanje je bilo inspirirano istraživanjem Kena Levija iz 1981. o upravljanju devijacijom. Dok je provodio istraživanje u zatvoru zanimalo ga je kako je profesionalni ubojica na kojeg je naišao uspio neutralizirti svoje osjećaje o ubojstvu i usvojiti psihološki okvir koji mu je omogućio da uspješno obavlja posao, piše News.com.au.

Istraživanje je bitno jer je relativno malo akademskih istraživanja o plaćenim ubojicama.

Nikad uhvaćen serijski ubojica: Svoje žrtve pokapao iza trgovačkog centra

Podupire navedene tvrdnje s nekoliko anegdota, donosno primjera uspješnih i neuspješnih pokušaja plaćenih ubojica. Navode primjer Jimmyja Moodyja koji je bio plaćeni ubojica IRA-e koji je bio motiviran čisto financijskom nagradom.

Svoje žrtve je gledao kao mete, a posao kao obavljanje bilo koje druge normalne poslovne aktivnosti.

Na drugom kraju ljestvice je pak slučaj 26-godišnjeg Orvilla Wrighta. Nakon što je pristao na naknadu od 7000 funti za ubojstvo Therese Pitkin, kada je provalio u njezin stan 1998. godine izgubio je živce i nije uspio izvršiti zadatak nakon što se upustio u razgovor sa svojom nesuđenom žrtvom. Zbog neuspjelog pokušaja osuđen je na dvije godine zatvora.

Nogometnu menadžericu i osječkog suca smaknuo isti ubojica

Tu je i slučaj Rangimarie Ngarimu, djevojke s diplomom iz matematike i kemije. Bila je cijenjena 28-godišnjakinja, a onda je kao plaćena ubojica u svibnju 1992. godine ubila Grahama Woodhatcha.

Umjesto obećanih 7000 funti, plaćeno joj je 1500 funti. Pobjegla je iz zemlje, ali kasnije se vratila u Britaniju kako bi priznala svoju ulogu u ubojstvu čovjeka kojeg nikad nije upoznala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook