Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetitelji testirali

U Las Vegasu predstavljeni 3D printeri hrane: Rade čokoladu i slastice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
3D printeri hrane u prodaju kreću kasnije ove godine, a osnovna verzija koštat će oko 5000 američkih dolara. Napredniji p3D poizvođač slastica bit će duplo skuplji.

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljeni su 3D printeri koji rade hranu, a proizvode koji iz njih izlaze testirali su i posjetitelji.

Pročitajte i ovo S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze

"Printanje hrane može se činiti kao znanstvena fantastika, ali to je upravo ono što se ovdje događa", izvještava BBC-jev novinar Rory Cellan-Jones. Nakon što je probao čokoladu koja je tek izašla iz 3D printera rekao je da ima "prilično dobar okus".

Dva 3D printera hrane, koji rade čokoladu i slastice u čijoj je osnovi šećer, predstavila je u Las Vegasu američka tvrtka 3D Systems, a u prodaju kreću kasnije ove godine. Takvi oblici slastica teško bi se napravili pomoću tradicionalnih metoda.

Manji 3D printer nazvan Chefjet ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći Chefjet Pro može proizvesti višebojne slatke proizvode

VIDEO: Revolucija u medicini - rendgen odlazi u povijest?.

Međutim, jednom kada se nađu u prodaji cijene baš i neće biti svima prihvatljive. Tako se očekuje da će osnovna verzija koštati oko 5.000 američkih dolara, a naprednija dvostruko više.

Oba modela mogu proizvesti čokoladu ili slatkiše od šećera prožetog vanilijom, mentom i drugim okusima.

Veći je u stanju napraviti slike "fotografske kvalitete" miješanjem različitih sastojaka koji se onda mogu omotati oko kolača i drugih površina. Sve se radi sloj po sloj.

Printeri rade slatkiše tako da prvo naprave fini sloj šećera s okusom koji nakon toga premazuju vodom kako bi se stvrdnuli.

NASA je u svibnju prošle godine dala novac za razvoj 3D printera hrane koji bi mogli koristiti astronauti.

Osnivač teksaške tvrtke Systems & Materials Research Anjan Contractor razvio je printer za hranu koji koristi sirovine u praškastom i uljevitom stanju, koje je moguće čuvati i do 30 godina bez kvarenja - pomoću kojih stvara jela po narudžbi i odgovarajuće hranjivosti od šećera, složenih ugljikohidrata, bjelančevina i drugih temeljnih sastojaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene