Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEDO POVRĆE

U Hrvatskoj i EU svake godine bace se ogromne količine hrane - saznajte kako ovih blagdana maksimalno iskoristiti namirnice

PR
PR Foto: PR
Priprema ukusnih jela uz pametno planiranje količina

 Samo u 2020. u Hrvatskoj je bačeno 286.379 tona hrane, dok je iste te godine na razini EU ta brojka iznosila ogromnih 57 milijuna tona bačene hrane. Od ukupne količine, kućanstva su generirala više od 31 milijuna tona, odnosno svaki stanovnik je proizveo čak 131 kilogram otpada od hrane. Podaci su to Eurostatovog istraživanja o bacanju hrane u Europskoj uniji, a vrijedi ih ponoviti ususret blagdanima kada obično kupujemo veće količine hrane.

Bez obzira na to za koliko osoba kuhamo, važno je svaku namirnicu iskoristiti optimalno. Hrana se najčešće baca zbog prevelike količine kupljene i/ili pripremljene hrane, a neki od načina smanjivanja otpada od hrane su planiranje jelovnika i kupnja u skladu s njim. Preporučuje se i provjeravati zalihe hrane prije odlaska u kupnju, kao i korištenje smrznute hrane te zamrzavanje viška hrane. Upravo nam zamrznuta hrana omogućava da je koristimo onoliko koliko trebamo i kada trebamo, jer ostatak možemo jednostavno spremiti za kasnije, a ona će sa svakim korištenjem imati jednaku nutritivnu vrijednost kao i kada je tek kupljena.

PR PR (Foto: PR)

Manje vremena u kuhinji, više uživanja za stolom

Uz količine o kojima treba voditi računa, vrsni kuhari najbolje znaju da su za pripremu delicija potrebni i vrijeme, i trud i umijeće. Za vrijeme blagdana to zna biti poseban izazov - sjetimo se samo gužvi na tržnicama, u trgovinama i u prometu. Zamrznuta hrana, s druge strane, dolazi već očišćena, oguljena i nasjeckana, što znači i uštedu znatne količine vremena potrebnog za pripremu jela.

Recepata za francusku salatu ima gotovo koliko i domaćinstava u Hrvatskoj. Dobro, ne baš toliko, ali svatko ima svoj "tajni dodatak". Znamo da su osnova slavne francuske salate grašak, mrkva i krumpir koji ovoj salati, osim sjajnog okusa, dodaju i izvor hranjivosti.

Grašak je prirodni izvor proteina, vitamina B1 i C, folne kiseline i vlakana, ujedno i namirnica s vrlo malo kalorija koja će francuskoj salati pružiti svježinu i hrskavost. Svi dobro znamo da je francuska salata glavna atrakcija uskrsnog stola, a već nasjeckani svježa mrkvica, grašak i krumpir kontroliranog porijekla spremni su za pripremu generacijama omiljene francuske salate.

Za jednostavan recept fantastične francuske salate dovoljno je pripremiti Ledo mješavinu za francusku salatu u svega 8 do 10 minuta kuhanja uz dodatak kiselih krastavaca i tvrdo kuhanih jaja te sve preliti smjesom majoneze s malo senfa, soli i papra. To je, može se reći, osnovni recept, uz brojne inačice.

Jeste li znali da je smrznuto povrće jednako kvalitetno kao i svježe?

Dobro je poznato da bismo povrće trebali jesti tijekom cijele godine. Zahvaljujući procesu zamrzavanja, u omiljenom povrću, kao i njegovoj hranjivosti i svim nutrijentima prijeko potrebnima za pravilno funkcioniranje organizma, možemo uživati cijele godine.

Ledo povrće nastaje metodom brzog zamrzavanja, čime namirnice zadržavaju više vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka u odnosu na svježe povrće, koje već nakon nekoliko dana značajno gubi na svojoj nutritivnoj vrijednosti. Metodom brzog zamrzavanja sprečava se razvoj bakterija koje uzrokuju kvarenje povrća, a pravilno čuvanje proizvoda na temperaturi od minimalno -18 Celzijevih stupnjeva osigurat će njegovo dulje trajanje. Također, proces brzog zamrzavanja zaustavlja promjene koje uzrokuju enzimi u hrani. Zahvaljujući ovoj metodi svaki je komadić povrća posebno odvojen, pa ćete i lako dozirati količinu, što znači manje otpada od hrane i manje hrane u otpadu.

Praktično i lako kuhanje namirnica koje su dostupne cijele godine

Volite li svježu hranu, ali ne volite pripremu, pranje, čišćenje, sjeckanje i dulje termičko obrađivanje, odaberite Ledo zamrznutu hranu. Upravo je kod zamrznute hrane to sve već učinjeno, pa je samim time praktičnije za sve nas koji u danu pokušavamo obaviti što je više toga moguće. K tome, znate li da Ledo zamrznutu hranu nije potrebno odmrzavati? Jedite svježe kad god poželite. Ledo svježe zamrznuto povrće kvalitetno je, praktično pakirano i dostupno vam je tijekom cijele godine.

PR PR (Foto: PR)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene