Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva rupa

NEZAMISLIVO VELIKA Iako je ne vidimo, ona se ipak tamo nalazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog masovnog izbacivanja solarnog vjetra koji nastaje zbog ove divovske rupe koja se pak sudara sa Zemljinim magnetskim poljem, upravo u ovim trenucima sjajne aurore svjetlucaju na polovima Zemlje.

Na gornjem sloju Sunca, kao i na magnetskom polju koje ga okružuje, stvorila se nevjerojatno velika rupa koja bi, smatraju stručnjaci, mogla progutati istovremeno planet velik poput 50 Zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važna misija NASA šalje letjelicu "nikad bliže Suncu" Slika nije dostupna Poslao signal IZGUBLJEN U SVEMIRU Nakon dvije godine NASA pronašla davno nestali satelit

Masovno izbacivanja solarnog vjetra do kojeg dolazi zbog ove divovske rupe koja se pak sudara sa Zemljinim magnetskim poljem, upravo u ovim trenucima sjajne aurore svjetlucaju na polovima Zemlje, piše BabwNews.

Odgovor na pitanje koje zanima mnoge: Što bi se dogodilo u trenutku gašenja Sunca?

NASA-in odjel solarnog promatranja, Solar Dynamics Observatory, uz pomoć aparature za bilježenje širenja ultraljubičastih valova snimio je nekoliko spektakularnih fotografija gigantske rupe u Suncu koja ljudskom oku nije vidljiva.

Iako je ne vidimo, ona se ipak tamo nalazi. Radi se o velikoj rupi u Sunčevom magnetskom polju koja omogućava česticama da izmaknu snažnim eksplozijama. Te čestice koje putuju prema Zemlji, u trenutku dodira s atmosferom uzrokuju snažne geomagnetske oluje koje pak mogu naštetiti radijskim frekvencijama i satelitima, a istovremeno stvaraju prekrasne aurore koje obasjavaju nebo nad polovima.

Koronalne rupe nisu rijetka pojava, a obično se nalaze na polovima Sunca ili na njegovim nižim geografskim širinama. Obično nastaju u vrijeme kada je Sunce manje aktivno, a pojavljuju se na vanjskom sloju Sunca, koji se zove korona.

Aurore su obično vidljive na najudaljenijim točkama sjevernog i južnog pola Zemlje, a u posljednje su vrijeme toliko sjajne da su stručnjaci Nacionalnog centra za oceanografiju i atmosferu predvidjeli njihovu vidljivost mnogo dalje od samog pola.

Za sada se to još nije dogodilo, no slični su se događaju događali u povijesti. Koronarne rupe nisu statične, one se kreću prema zapadnom dijelu površine Sunca. S obzirom da njihovu aktivnost nitko ne može predvidjeti, još će neko vrijeme slati solarne vjetrove na Zemlju te pri tom stvarati geomagnetske oluje, a na nebu nad polovima stvarati pravi light show.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene