Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do ovog su otkrića znanstvenici došli proučavajući silikate magme za koje je otkriveno da su gušći od stijena koje tvore središnji plašt Zemlje.


Znanstvenici tvrde 'nekoć davno, ispod Zemljine površine, postojao je ocean magme'. Upravo ova najnovija teorija znanstvenika u suprotnosti je s onom do sada poznatom, koja tvrdi da se ispod Zemljine površine, između vanjske kore i središnje kore, nalazi sloj kamena.

Vezani članci Veslanje, ilustracija Trio za pamćenje: Postavile novi svjetski prekoatlantski rekord, jedna od veslačica ima neizlječiv rak Morske nemani Morske dubine pune su nemani, ne želite osjetiti kako vam grickaju noge dok plivate

Do ovog su otkrića znanstvenici došli proučavajući silikate magme za koje je otkriveno da su gušći od stijena koje tvore središnji plašt Zemlje, piše Daily Mail.

Prema otkriću, ostaci koji nastaju topljenjem silikata akumuliraju se duboko u Zemlji, točnije, na granici jezgre i plašta. Kao rezultat toga, tijekom Zemljine formacije, neposredno uz Zemljin plašt, postojao je ocean magme.

MISTERIJA UNUTRAŠNJOSTI Što se to nalazi u srcu Zemlje?

Upravo ovo otkriće riješilo bi misterij koji je dugi niz godina intrigirao znanstvenike. Pronalazak je dao odgovor na pitanje kako je moguće da se u unutrašnjosti Zemlje nalazi mješavina elemenata koja odgovara strukturi meteorita koje tvore isti elementi, odnosno materijali koji tvore i naš svijet.

Istraživanje je proveo međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Bayreuthu u Njemačkoj, na čelu sa Sylvain Petitgirard.

Pomoću X-zraka i pod ekstremnim uvjetima tlaka, znanstvenici su uspjeli izmjeriti gustoću silikatne magme. Proces je to koji do sada još nitko nije izveo.

'Naša se vizija stvaranja Zemljine unutrašnjosti proteklih nekoliko godine iznimno promijenila, upravo zbog novih izračuna koji predviđaju vjerojatnost nakupljanje guste magme na samom vrhu jezgre, no ove modele  znanstvena zajednica još uvijek nije potvrdila', rekao je Petitgirard.

Otkriveno je da se istraživani materijal topi izložen tlakom jednakom onome koji se nalazi na dubini od 2900 kilometara, a to otkriće je iznimno važno za razumijevanje Zemljine prošlosti kao i za razumjevanje Zemljine evolucije u stanje u kakvom se danas nalazi.

Tim znanstvenika stavio je komad stakla minerala MgSiO3 između dva dijamanta te ga pritisnuo na uvjete za koje se vjeruje da su na snazi u unutrašnjosti Zemlje. Pomoću mikrometra izmjerili su gustoću minerala te otkrili da je ona gušća od stijena koje se nalaze neposredno uz Zemljin gornji plašt, a njegova je topljivost moguća i između Zemljine kore i plašta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju