Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Misterij unutrašnjosti

Ispod Zemljine kore otkrivena dugogodišnja tajna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do ovog su otkrića znanstvenici došli proučavajući silikate magme za koje je otkriveno da su gušći od stijena koje tvore središnji plašt Zemlje.

Znanstvenici tvrde 'nekoć davno, ispod Zemljine površine, postojao je ocean magme'. Upravo ova najnovija teorija znanstvenika u suprotnosti je s onom do sada poznatom, koja tvrdi da se ispod Zemljine površine, između vanjske kore i središnje kore, nalazi sloj kamena.

Pročitajte i ovo Ilustracija nestala podmornica VIDEO Mračni bezdan: Zastrašujuća animacija koja pokazuje koliko je zapravo dubok ocean Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova

Do ovog su otkrića znanstvenici došli proučavajući silikate magme za koje je otkriveno da su gušći od stijena koje tvore središnji plašt Zemlje, piše Daily Mail.

Prema otkriću, ostaci koji nastaju topljenjem silikata akumuliraju se duboko u Zemlji, točnije, na granici jezgre i plašta. Kao rezultat toga, tijekom Zemljine formacije, neposredno uz Zemljin plašt, postojao je ocean magme.

MISTERIJA UNUTRAŠNJOSTI Što se to nalazi u srcu Zemlje?

Upravo ovo otkriće riješilo bi misterij koji je dugi niz godina intrigirao znanstvenike. Pronalazak je dao odgovor na pitanje kako je moguće da se u unutrašnjosti Zemlje nalazi mješavina elemenata koja odgovara strukturi meteorita koje tvore isti elementi, odnosno materijali koji tvore i naš svijet.

Istraživanje je proveo međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Bayreuthu u Njemačkoj, na čelu sa Sylvain Petitgirard.

Pomoću X-zraka i pod ekstremnim uvjetima tlaka, znanstvenici su uspjeli izmjeriti gustoću silikatne magme. Proces je to koji do sada još nitko nije izveo.

'Naša se vizija stvaranja Zemljine unutrašnjosti proteklih nekoliko godine iznimno promijenila, upravo zbog novih izračuna koji predviđaju vjerojatnost nakupljanje guste magme na samom vrhu jezgre, no ove modele  znanstvena zajednica još uvijek nije potvrdila', rekao je Petitgirard.

Otkriveno je da se istraživani materijal topi izložen tlakom jednakom onome koji se nalazi na dubini od 2900 kilometara, a to otkriće je iznimno važno za razumijevanje Zemljine prošlosti kao i za razumjevanje Zemljine evolucije u stanje u kakvom se danas nalazi.

Tim znanstvenika stavio je komad stakla minerala MgSiO3 između dva dijamanta te ga pritisnuo na uvjete za koje se vjeruje da su na snazi u unutrašnjosti Zemlje. Pomoću mikrometra izmjerili su gustoću minerala te otkrili da je ona gušća od stijena koje se nalaze neposredno uz Zemljin gornji plašt, a njegova je topljivost moguća i između Zemljine kore i plašta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene