Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 150 godina

Hoće li komadić platna postati dio povijesti? 'Prolaze me srsi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Lincolna je pucao John Wilkes Booth u Fordovu kazalištu u Washingtonu 14. travnja 1865. godine.

Tkanina kojom je bilo prekriveno tijelo Abrahama Lincolna na smrtnoj postelji, na putu je za laboratorij u kojemu će se pokušati utvrditi je li zamrljana njegovom krvlju, 150 godina od atentata na jednog od najvažnijih predsjednika u američkoj povijesti.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu" Ilustracija U regiji Herson Raznesen automobil dužnosnika stranke Jedinstvena Rusija: Preminuo u bolnici, istraga je u tijeku

Stručnjak za tekstil sveučilišta u Wisconsinu Majid Sarmadi ispitat će pamučno platno kako bi ustvrdio jesu li krvave mrlje na njoj ljudske.

"Prolaze me srsi, to je najuzbudljivija stvar na kojoj sam radio... Nijednom se američkom predsjedniku ne divim više nego Lincolnu", rekao je Sarmadi.

Na Lincolna je pucao John Wilkes Booth u Fordovu kazalištu u Washingtonu 14. travnja 1865., samo pet dana pošto je konfederacijski general Robert E. Lee predao svoju vojsku unionističkom generalu Ulyssesu Grantu čime je okončan Američki građanski rat.

Teško ranjeni Lincoln prenesen je u kuću Paterson. Ozljedama je podlegao iduće jutro, a moguće je da mu je tijelo tada bilo prekriveno pokrivačem, sada u vlasništvu Povijesnog društva Winsconsina.

Na sačuvanoj tkanini ostalo je nekoliko točkica koje nalikuju krvavim mrljama. "Ako se pokaže da je to točno, da je riječ o Lincolnovoj krvi, definitivno imamo nešto vrlo važno za američku povijest", rekla je ravnateljica društva Leslie Bellais.

Posjet Filipinima: Al Kaida planirala atentat na papu Franju?!

Sarmadi je kazao da je platno već prošlo laboratorijska ispitivanja u policiji te je moguće zatražiti dodatno i od FBI-ja. Istaknuo je da neće objaviti rezultate dok sva ispitivanja ne budu dovršena.

Ako se ustanovi da su na tkanini uistinu krvavi tragovi, Sarmadi se nada da će se DNK-analizom krvi s ostalih predmeta povezanih s atentatom uspjeti potvrditi da je riječ o krvi Abrahama Lincolna.

Primjerice, jastuk izložen u muzeju u Fordovu kazalištu na kojemu su dokazano tragovi Lincolnove krvi, dosad nije korišten kao uzorak za DNK analizu zbog bojazni da će se oštetiti.

"Danas imamo tehnologiju koja nam omogućuje da provedemo istraživanje, a pritom ne uništimo uzorke", rekla je Bellais. "Ne bih se iznenadila da uskoro dobijemo Lincolnov DNK". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene