PR
PR

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj 75% roditelja određuje pravila korištenja elektroničkih uređaja što se tiče vremena, ali ne i sadržaja.


 Djeca na internetu mogu biti izložena različitim rizicima, od neprikladnog sadržaja, preko neugodnih poruka vršnjaka, pa sve do potencijalnih predatora.

Vezani članci Varali poslodavca za naknadu za prijevoz (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Gužve na cestama i produženi vikend: Kada je idealno vrijeme za put? Gužve na autocesti, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Dvoje ljudi ozlijeđeno u sudaru automobila i motocikla na autocesti A1

A1 Hrvatska sudjelovanjem na konferenciji „Klik vrijedan sigurnosti“ pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana interneta (29. listopada). Cilj je projekta, čiji je nositelj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, povećati sigurnost djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na digitalnom igralištu. Djeca počinju koristiti elektroničke uređaje u sve ranijoj dobi, a s pametnim telefonima i tabletima dolaze novi izazovi, prvenstveno za roditelje.

Više od polovice roditelja internet koristi kao dadilju

Današnja djeca odrastaju s tehnologijom te je važno da od svojeg prvog susreta s internetom osim prednosti, dobivaju informacije o potencijalnim opasnostima u digitalnom svijetu. Telekomi mogu i trebaju biti partner roditeljima te upućivati i djecu i roditelje na odgovorno korištenje mobitela, tableta i računala na čemu A1 Hrvatska sustavno radi već godinama. Između ostalog, A1 Hrvatska potpisnica je Povelje o zaštiti djece na internetu. Volonteri A1 sudjelovali su u izvođenju radionica za djecu i starije osobe. Na određenim uređajima koji se nalaze u A1 ponudi predinstalirana je netHELP aplikacija koja sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka te omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja i chat sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i to u realnom vremenu

„Tehnologija nas mijenja samo onoliko koliko smo mi ovisni o njoj. Ona je korisna isto kao i vatra, pitanje je koliko se možemo održati na udaljenosti, a da se ne opečemo. Internet nije dadilja“, upozorio je Tomislav Ramljak koji osim što vodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, radi kao sudski vještak i socijalni radnik.

Više od 90% predškolske djece zna samostalno upaliti neki elektronički uređaj i odabrati sadržaj, a 50% djece ne zna kome se obratiti za savjet s problemima na internetu. Gotovo 50% roditelja vjeruje da im djeca govore sve o ponašanju na internetu, a više od 70% djece skriva internetski sadržaj pred roditeljima. Pokazalo se da oko dvije trećine djece koristi mobitele, tablete, računala i TV bez nadzora, a svaki peti roditelj rijetko gleda sadržaj zajedno s djecom.

Na stručnoj konferenciji predstavljena je javna kampanja Klik vrijedan sigurnosti te istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra TESA i Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz.