PR
PR

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj 75% roditelja određuje pravila korištenja elektroničkih uređaja što se tiče vremena, ali ne i sadržaja.


 Djeca na internetu mogu biti izložena različitim rizicima, od neprikladnog sadržaja, preko neugodnih poruka vršnjaka, pa sve do potencijalnih predatora.

Vezani članci PR Globalni praznik popusta Online razočaranja (Foto: brightside.me) Naručile odjeću preko interneta i dobile stvari koje ne bi iskoristile ni kao krpe za pod

A1 Hrvatska sudjelovanjem na konferenciji „Klik vrijedan sigurnosti“ pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana interneta (29. listopada). Cilj je projekta, čiji je nositelj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, povećati sigurnost djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na digitalnom igralištu. Djeca počinju koristiti elektroničke uređaje u sve ranijoj dobi, a s pametnim telefonima i tabletima dolaze novi izazovi, prvenstveno za roditelje.

Više od polovice roditelja internet koristi kao dadilju

Današnja djeca odrastaju s tehnologijom te je važno da od svojeg prvog susreta s internetom osim prednosti, dobivaju informacije o potencijalnim opasnostima u digitalnom svijetu. Telekomi mogu i trebaju biti partner roditeljima te upućivati i djecu i roditelje na odgovorno korištenje mobitela, tableta i računala na čemu A1 Hrvatska sustavno radi već godinama. Između ostalog, A1 Hrvatska potpisnica je Povelje o zaštiti djece na internetu. Volonteri A1 sudjelovali su u izvođenju radionica za djecu i starije osobe. Na određenim uređajima koji se nalaze u A1 ponudi predinstalirana je netHELP aplikacija koja sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka te omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja i chat sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i to u realnom vremenu

„Tehnologija nas mijenja samo onoliko koliko smo mi ovisni o njoj. Ona je korisna isto kao i vatra, pitanje je koliko se možemo održati na udaljenosti, a da se ne opečemo. Internet nije dadilja“, upozorio je Tomislav Ramljak koji osim što vodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, radi kao sudski vještak i socijalni radnik.

Više od 90% predškolske djece zna samostalno upaliti neki elektronički uređaj i odabrati sadržaj, a 50% djece ne zna kome se obratiti za savjet s problemima na internetu. Gotovo 50% roditelja vjeruje da im djeca govore sve o ponašanju na internetu, a više od 70% djece skriva internetski sadržaj pred roditeljima. Pokazalo se da oko dvije trećine djece koristi mobitele, tablete, računala i TV bez nadzora, a svaki peti roditelj rijetko gleda sadržaj zajedno s djecom.

Na stručnoj konferenciji predstavljena je javna kampanja Klik vrijedan sigurnosti te istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra TESA i Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz.