Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živa knjižnica

Umjesto knjiga 'posuđuju' ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U knjižnici u Innsbrucku korisnici umjesto knjiga mogu posuditi ljude, doseljenike iz drugih država. Slušajući njihove priče, Austrijanci bi se trebali riješiti predrasuda o doseljenicima.

Projekt 'žive knjižnice' je osmislio Sarajlija Emir Handžo. Ljudi-knjige, koji se mogu posuditi, predstavljaju se svojim imenom i pričaju svoju životnu priču. Prije susreta s njima, korisnici mogu prelistati online katalog i unaprijed odlučiti koju životnu priču žele slušati. Čovjek-knjiga se može posuditi jednom mjesečno.

Pročitajte i ovo Nova Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar - vizual - 7 Napokon kreće Početak gradnje velikog kompleksa na Paromlinu: "Radovi počinju idućeg tjedna i trebali bi trajati dvije godine" Novi vlasnici pazinskih knjiga - 2 Pazin dijeli knjige Knjižnica povukla nesvakidašnji potez: "Najtužnije bi bilo da sve te knjige završe kao stari papir"

Članovi 'Lebende Menschenbibliotek' mogu na primjer čuti priču Habiba iz Kurdistana, Paolin iz Kameruna, Fazel iz Afganistana ili Zlate iz BiH. Mogu se postavljati i dodatna pitanja. 'U svakodnevnom životu još uvijek postoje granice u glavama naših susjeda i smatram da je ovaj projekt jedan mali doprinos za više međuetničke tolerancije, za više međusobne komunikacije i za razvijanje interkulturalnog dijaloga. Želimo pokazati javnosti kulturne raznolikosti naših sugrađana i hoćemo zaštiti pravo i slobodu marginaliziranih grupa koje su u mainstream-medijima veoma često prikazivane u negativnom smislu', rekao je Handžo za Deutsche Welle.

On u Innsbrucku živi od 1993. godine i kaže da u Austriji umjesto sa strancima uglavnom priča o strancima, što je, dodaje, pogrešno. Projekt 'žive knjižnice' austrijskoj je javnosti prvi put predstavljen 2008. godine. Ljudi-knjige tada su čitateljima bili na raspolaganju pet dana za reom i to na pet različitih lokacija u gradu. Na početku im se ljudi nisu usuđivali prići, no s vremenom je posjetitelja bilo sve više.

Dogradonačelnica Innsbrucka Christine Oppitz-Ploerer je objasnila da ovim projektom žele postići upoznavanje sugrađana i rušenje sterotipa, ali i očuvati socijalni mir. Projekt će se provoditi u još dva grada u pokrajini Tirol.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene