Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Smatrate li da žene imaju ravnopravan položaj u društvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve analize pokazuju da za žene ima manje poslova nego za muškarce, da primaju manje plaće, da su podzastupljene u svim piramidama upravljanja, a da bi se to promijenilo potreban je svakodnevni angažman čitavoga društva, poručile su danas čelnice HNS-a Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Andrea Zlatar Violić.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Dan žena - 2 Međunarodni dan žena Žene se suočavaju s diskriminacijom, neravnopravnošću, nejednakošću: "Za isti posao mi smo bile manje plaćene nego muškarci. Iz kojega razloga?" Dan žena - 4 rušenje stereotipa Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje"

Bez punopravne participacije svih nema zdravog društva, rekla je predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnoga dana žena.

Podsjetila je na svoje istraživanje od prije 35 godina koje je pokazalo da žene s istim kvalifikacijama zarađuju 20 posto manje od svojih muških kolega. Po istraživanju njezine kolegice od prije par godina taj se postotak smanjio za svega pet posto i to je jako malo, naglasila je.

U današnjem svijetu u uvjetima ekonomskih i ratnih kriza najviše stradavaju žene. Kada se zna podatak da u siromašnim ekonomijama 90 posto onoga što zarade reinvestiraju u obitelj, jasno je da obrazovanje i zapošljavanje žena, pogotovo u takvim siromašnim ekonomijama ,znači i razvoj cijelog društva, poručila je Pusić.

Najavljen prosvjedni marš: 'Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi'

Smatra da ni u hrvatskom društvu žene nemaju jednake uvjete, a mijenjanje toga zahtijeva stalan angažman.

Ovogodišnji Dan žena obilježava se pod geslom UN-a o temeljnom pitanju ekonomskog razvoja društva, a po svim analizama svjetskih ekonomija žene primaju manje novca ili uopće nemaju posla, naglasila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ističući da je usprkos deklarativnim stavovima o ravnopravnosti takvo stanje prisutno u mnogim društvima.

Uz to, žene prihvaćaju i sve poslove u kućanstvu, brigu oko djece i starijih članova obitelji, rekla je Zlatar Violić i istaknula da i Hrvatska u mnogo čemu zaostaje, ne samo u zastupljenosti žena u politici već u svim piramidama upravljanja. U tim su piramidama žene u donjem horizontalnom dijelu. HNS je stranka koja ženama daje povjerenje, koja ih potiče da svaki dan kreću u osvajanje svog dana žena, da budu svjesne i samopouzdane i da mogu učiniti što su poželjele i da imaju pravo govoriti ono što misle, poručila je Zlatar Violić.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš podsjetila je da HNS od četiri ministra u Vladi ima tri ministrice. Ženama je u poslu teško, no radom i trudom mogu se postići ciljevi i zato je poruka svim mladim djevojkama i svim ženama da kada im je teško ne posustaju. Kada misle da nemogu dalje, ne smiju odustati, jer žene mogu dalje i mogu sve. Mogu voditi svoj dom, svoj posao i biti u politici, naglasila je Mrak Taritaš.

U današnjoj temi dana vas pitamo - Smatrate li da žene imaju ravnopravan položaj u društvu?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene