Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Sjećate li se gdje ste bili 8. listopada 1991. godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
8. listopada 1991. godine Hrvatska slavi Dan neovisnosti. Hrvatski je sabor toga dana jednoglasno raskinuo sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Postrojeni uništeni ruski tenkovi u Kijevu - 2 U povodu Dana neovisnosti FOTO Ukrajinci usred Kijeva poslagali uništene ruske tenkove: "Važno je vidjeti takve primjere naših pobjeda" Ilustracija Premijer i šef Sabora čestitali građanima Znate li što se dogodilo na današnji dan 1991. godine? Bio je to vrlo važan trenutak u povijesti Hrvatske

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

>> Hrvatska slavi Dan neovisnosti: 'Moramo se prisjetiti kako je to bilo '91.'

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke, 7. listopada 1991., na dan kada je bivša JNA iz zrakoplova raketirala Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Zbog te je agresije Sabor spomenutu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Sjećate li se gdje ste bili 8. listopada 1991. godine?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene