Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.


Povodom Dana neovisnosti na Mirogoju su vijence položili potpredsjednik Sabora Josip Leko te izaslanici predsjednika Vlade i predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Siniša Tatalović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Zoran Milanović: "HDZ pokušava naciji utjerati svoje blagdane. Što ako prva sljedeća saborska većina sruši tu odluku?" Obilježavanje Dana neovisnosti (Foto:Pixsell,Luka Stanzl/Sanjin Strukic) - 2 Položeni vijenci na Mirogoju, predsjednica: "Moj stav je da 30. svibnja treba biti Dan državnosti"

'Građani Hrvatske i hrvatski narod 8. listopada, kao povijesni dan, obilježava na svečan način s razlogom. Moramo se prisjetiti kako je to bilo 1991. godine, pod kojim okolnostima i međunarodnim i domaćim, pod agresorskom vatrom, objedinjeni smo uspjeli obraniti slobodu, postići neovisnost, uz ogromne žrtve i to je datum, to su okolnosti, to su događaji koje sigurno nećemo zaboraviti nikada.

Ovom prilikom svim braniteljima Domovinskog rata, svim stradalnicima Domovinskog rata i svim građanima Republike Hrvatske - čestitam 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Želim da ga provedu u miru, u krugu obitelji i da opet u zajedništvu pobijedimo i ekonomske teškoće u kojima se zemlja nalazi', poručio je obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Sabor Republike Hrvatske, kako se tada nazivao, tom je povijesnom odlukom utvrdio da se Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. Hrvatska je odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države, te ustvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

>> Na današnji dan prije 21 godinu raketirani Banski dvori

U odluci stoji i da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama, kao i da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke, 7. listopada 1991., na dan kada je bivša JNA iz zrakoplova raketirala Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te članova tadašnje vlade i parlamenta.

Napad je izveden u 15,03 sati i u njemu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene, a zbog te je agresije Sabor spomenutu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook