Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Koji su vam najdraži hrvatski izumi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je Svjetski dan kravate.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako vam se sviđaju rješenja za nove registarske tablice? Slika nije dostupna Odnos Markov Trg-Pantovčak Predsjednica je istodobno tražila ostavku premijera i sazivanje sjednice vlade. Što mislite o tome?

Dan kravate proglasio je Hrvatski sabor 2008. godine, a na prijedlog ustanove Academia Cravatica. Odlučeno je da to bude 18. listopada jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija 'Kravata oko Arene u Puli'.

Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj.

>>Po petu godinu se obilježava Dan kravate u Hrvatskoj

Neki od prepoznatljivih hrvatskih izuma su i padobran, našeg izumitelja Fausta Vrančića. Zatim je tu torpedo, riječkog izumitelja Ivana Lupisa.

Sigurno najpoznatiji je Nikola Tesla koji je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjenične struje. A izumitelj predmeta kojim se vrlo vjerojatno najviše služite - penkalom, jest Eduard Slavoljub Penkala.

A koji su vama najdraži hrvatski izumi?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene