Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Žvakača guma vam zaista može 'pomutiti mozak'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda da su profesori koji su nam zabranjivali da žvačemo na satu ipak bili u pravu - to vam zaista može 'pomutiti mozak', pokazalo je istraživanje.

Ispada da samo dok hodamo i u isto vrijeme žvačemo žvakaču može biti puno teže nego bi itko ikada pomislio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepovoljan učinak Ne možete zapamtiti broj svog mobitela? Ispljunite gumu za žvakanje! Slika nije dostupna Najveća na svijetu Napravio kuglu od žvakaća koje je prožvakao u posljednjih 6 godina!

>> Poginuo kad mu je žvakača eksplodirala u ustima

Većina ljudi, a posebice muškarci, kada pokušavaju činiti više od jedne stvari odjednom to utječe barem na jedan od 'zadataka'. Na primjer, ako tapkate prstom dok pokušavate zapamtiti neki niz znamenaka ili telefonski broj, učinit će vaš zadatak težim.

Prošle studije su sugerirale kako žvakaća guma može poboljšati vašu kratkotrajnu memoriju jer žvakanje šalje više krvi u mozak. No, znanstvenici s velškog Sveučililišta u Cardiffu su sad došli do saznanja da žvakaća guma može pogoršati rezultate klasičnih testova kratkotrajne memorije, tj. utjecati na prisjećanje točno redoslijeda liste riječi i brojeva koje smo vidjeli ili čuli. Došli su i do saznanja da smo manje sposobni uočiti dio koji na listi nedostaje - primjerice da '7 nedostaje na listi '28149365' tj. u skupu znamenki od 1 do 9'. 

I što onda može pojasniti te kontradiktorne rezultate? Znanstvenici iz Cardiffa su napomenuli kako su oni koristili žvakaću gumu s voćnim okusom, a da su u prošlim studijama koristili žvakaću gumu od na bazi mentola. Okus bi dakle, mogao biti taj u čemu je ključna razlika. Istraživanje je obljavljeno u stručnom časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene