Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici nas uvijek iznova iznenade nekim jezivim činjenicama, a nova je da ce-ce muhe doje svoje potomstvo. I ne samo to, njihovo mlijeko može pomoći u spašavanju ljudskih života.


Za razliku od većine drugih muha, koje polažu milijune jajašaca, ce-ce muhe polažu samo jedno jedino jajašce i čuvaju ga u maternici dok se muha ne izlegne iz ličinke.

Vezani članci Slika nije dostupna Stvorili krave koje proizvode 'ljudsko' mlijeko? Slika nije dostupna Majčino mlijeko određuje odabir hrane

>> VIDEO: Novinarku ugrizla ce-ce muha!

Dok se nalazi u maternici ličinka pije muhino mlijeko koje se izlučuje iz posebnih žlijezda i koje pomaže razvoju ličinkinih staničnih membrana sve do stupnja kada se mogu samostalno brinuti za sebe.

Enzim koji pomaže u tom razvoju zove se sphingomyelinase (SMase). SMase se nalazi i u ljudima, a njegov nedostatak uzrokuje Niemann-Pickovu bolest. Radi se o neurološkoj bolesti od koje se, u težim slučajevima, može i umrijeti prije napunjene 3 godine.

Iako su strukture enzima kod muhe i kod čovjeka nešto drugačije, dovoljno su slični da se pokuša testirati može li ispraviti poremećaj kod ljudi. Ako znanstvenicima to uspije, moći će spasiti mnoge živote. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.