Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački su znanstvenici konstruirali 'odijelo starosti' u kojem se osoba koja ga nosi osjeća kao da ima 75 godina.


Riječ je o masivnom kombinezonu s kacigom, teškom deset kilograma, koji sadrži štitnike za uši koji oslabljuju sluh, steznike za zglobove koji umanjuju fleksibilnost, rukavice koje umanjuju motoriku prstiju, žuti vizir koji muti vid i smanjuje raspoznavanje boja, te vestu sličnu pancirki koja stvara osjećaj težine u prsima. Probala ga je i novinarka The Guardiana, Kate Connolly te ispričala da je umor koji je iskusila u odijelu osjećala samo tijekom perioda visoke trudnoće.

Vezani članci Kupanje na plaži - 2 DHMZ za utorak izdao narančasto upozorenje za tri hrvatske regije, liječnici upozoravaju - vrijeme može biti vrlo opasno Slika nije dostupna Od ove bolesti boluje oko 150 milijuna ljudi - Znanstvenici tvrde: 'Pronašli smo lijek'

'Hod uz stube ostavljao me bez daha i umornom', opisala je Kate te dodala kako nije mogla pokupiti kovanicu sa poda bez velikog napora, okretanje glave uzrokovalo joj je vrtoglavicu, osjećala je pritisak u prsima, a korištenje zglobova bilo je ograničeno.

'Odijelo starosti' je izum koji bi trebao pomoći liječnicima da bolje shvate potrebe starijih. 'Dobro došli u starost. Moj cilj je bio pretvoriti mlade i energične ljude u usporena, lomljiva stvorenja, barem nakratko. Nadam se da će tako osjetiti što zapravo znači biti star', rekla je dr. Rachel Eckard, voditeljica projekta u konstruiranju ovog odijela sa Evangelističkog gerijatrijskog centra (EGZB) u Berlinu, gdje se odijelo koristi za istraživanja.

Ona pojašnjava kako je iskustvo nošenja ovog odijela studentima medicine, liječnicima i znanstvenicima mnogo korisnije nego slušanje predavanja o starosti, budući da u njemu osoba doslovno osjeća ono što i stariji ljudi.

'Liječnici trebaju razviti društvene vještine poput glasnijeg pričanja ili cijeniti stvari koje su nama mlađima lakše, poput ustajanja iz kreveta, a teže su starijim ljudima. To nama možda zvuči poput osnovnih stvari, ali začudo mnogi liječnici o njima uopće ne razmišljaju', rekla je 22-godišnja studentica medicine Elisabeth Steinhagen.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.