Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šalju sporazum sudu na mišljenje

EU odgodio ratifikaciju ACTA-e!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija odgodila je ratifikaciju sporazuma ACTA i proslijedila tekst Europskom sudu pravde na mišljenje.

Europska komisija odlučila je danas 'pitati Europski sud pravde za pravno mišljenje oko ACTA-e i njezine implementacije i razjašnjenje oko toga mora li ACTA biti u potpunosti kompatibilna s pravom izražavanja i slobodama interneta', prenosi AP.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>> Europski sud pravde zabranio nadzor i filtriranje piratskog sadržaja na društvenim mrežama!

>> Većina mladih su - pirati!

>> SAD strahuje od 'opasnih' cybernapada Anonymousa na infrastrukturu

Debata oko ACTA-e 'mora se bazirati oko činjenica, a ne oko krivih informacija i glasina koje su dominirale dosad po medijima i internetu', istaknuo je povjerenik za trgovinu EU-a, Karel De Guch. Prema njegovim riječima, EU neće ratificirati taj sporazum, dok svoje mišljenje o njemu ne donese i sud.

ACTA-u su dosad potpisale 22 članice EU-a, a njezin cilj je iskorijeniti krađu intelektualnog vlasništva te online piratstvo. ACTA i inicijativa oko njezinog usvajanja pokrenula je nekolicinu prosvjeda u nekoliko europskih gradova, zbog straha od cenzure na internetu i pojačanog nadzora sadržaja na internetu. Prosvjedi su u nekoliko zemalja postigli svoj cilj i odvratili te zemlje od potpisivanja ACTA-e. Među njima su i Danska i Njemačka.

U lipnju bi i Europski parlament trebao raspravljati o ACTA-i. Europski dužnosnici ističu kako taj sporazum neće promijeniti ništa u EU, ali da ga EU mora ratificirati, kako bi postala primjer drugim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene