Obavijesti Pretražite Navigacija
Zaboravite NSA

Evo tko prisluškuje vaše pametne telefone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno je istraživanje pokazalo da veliki broj korisnika na svojim telefonima ima instaliran softver za prisluškivanje koji su instalirali njihovi supružnici, ljubavnici ili poslovni konkurenti

Brojni korisnici pametnih telefona i interneta šokirali su se kada su prije nekoliko mjeseci saznali o aktivnostima Agencije za nacionalnu sigurnost koja prati najpopularnije mail servise i društvene mreže, no jedno je posljednje istraživanje pokazalo da, kada je prisluškivanje i praćenje mobilnih telefona u pitanju, korisnici imaju puno većih briga od NSA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U interesu transparentnosti Amerikanci skinuli oznaku tajnosti s dokumenata o masovnom špijuniranju Slika nije dostupna Poruku prenio WikiLeaks Snowden preko posrednika traži azil u Islandu!

Novi skandal: Prikupljaju SVE kontakte korisnika Gmaila, Yahooa i Facebooka!

Ovo je istraživanje provela američka kompanija Lacoon Mobile Security koja je istraživala podatkovni promet jednog europskog mobilnog operatera te su otkrili da brojni 'obični ljudi' na svojim telefonima imaju instaliran neki oblik softvera za nadzor. Lacoon je, uz pristanak mobilnog operatera, analizirao mobilni promet kako bi otkrio koliko uređaja komunicira sa serverima koji su povezani s kompanijama za špijuniranje te je skoro polovica smartphonea koje su imali takav softver bila povezana sa serverima programa za nadzor telefona SpyToMobile koji je namijenjen nadzoru telefona privatnih korisnika.

Govoreći o softveru za nadzor koji je pronađen na telefonima, izvršni direktor ove kompanije Michael Shaulov rekao je novinarima Bloomberga kako nije riječ o malwareu kojeg su korisnici sami skinuli (odnosno skinuli su ga na prijevaru misleći da skidaju neki drugi softver), već su na telefonima pronađene različite verzije komercijalno dostupnih alata za špijuniranje koje su instalirale osobe koje imaju direktan pristup telefonima.

Takav softver, bez ikakvog znanja vlasnika telefona, bilježi sve podatke o SMS porukama, telefonskim pozivima i kontaktima te neke verzije čak omogućavaju prisluškivanje razgovora. Shaulov kaže kako je najčešće riječ o ženama, odnosno muževima koje na partnerov telefon instaliraju programe za nadzor kako bi pratili s kim njihovi partneri komuniciraju te o privatnim istražiteljima, ljubavnicima pa čak i poslovnim rivalima.

NSA vas PRATI svugdje, i na pametnim telefonima!

Šef ove kompanije dodaje da, s obzirom na sve sofisticiraniju i rašireniju tehnologiju za nadzor, za očekivati je da će broj prisluškivanih korisnika u budućnosti biti sve veći.

Iako korisnici ne vole biti pod prismotrom NSA, informacije o telefonskim pozivima i mailovima većine ljudi njima su potpuno nebitne te je puno veći problem ako na vašem telefonu imate instaliran softver za špijuniranje putem kojeg će netko (možda čak i vama poznata osoba) moći pratiti cijelu vašu komunikaciju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene