Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prati chat sobe i društvene mreže

Virtualna Lolita – softver za hvatanje pedofila na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski znanstvenici razvili su softver za pronalaženje i hvatanje pedofila koji se ponaša kao 14-godišnja djevojčica

Španjolski znanstvenici razvili su računali program za hvatanje pedofila na internetu – tzv. virtualnu Lolitu koja se na internetu u razgovoru na društvenim mrežama i chat sobama ponaša kao 14-godišnja djevojčica. Ovaj softver nazvan Negobot baziran je na umjetnoj inteligenciji koji u komunikaciji koristi jezik i moderne izraze kakve koriste i tinejdžeri kako bi seksualne predatore uvjerili da se s druge strane zaista nalazi 14-godišnja djevojčica.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Majka puna ljubavi" Susjedi u šoku: Majka snimala petogodišnju kćer i prodavala slike pedofilima Uhićenje pedofila Akcija Armagedon Velika akcija MUP-a Srbije: Uhitili osam pedofila, iskorištavali djecu od tri do 14 godina starosti

Građanima šalju lažne policijske poruke 'Vi ste pedofil' i traže novac

Virtualne Lolite, kako su ih nazvali na Independentu, prilagođavaju se intenzitetu razgovora i osobama s kojima komuniciraju, a mogu pamtiti i informacije iz razgovora i upotrijebiti ih u daljnjoj komunikaciji. Softver su razvili znanstvenici sa sveučilišta u Bilbau te kažu da on predstavlja veliki napredak u odnosu na dosadašnja rješenja za hvatanje pedofila čije je ponašanje bilo prilično predvidljivo.

Negobotovi mogu koristiti različite osobnosti, ovisno o osobama s kojima razgovaraju i zahvaljujući naprednim tehnikama donošenja odluka, mogu preuzeti kontrolu u tim razgovorima – razgovor započinju poprilično pasivno te s vremenom svoje ponašanje prilagođavaju osobi s kojom razgovaraju te pokušavaju pridobiti njeno povjerenje i sprijateljiti se s njom.

Tako, ako osoba tijekom chata nije previše raspoložena za razgovor, Negobot će biti još uporniji u konverzaciji ili će čak glumiti uvrijeđenost, a može zatražiti i neke osobne podatke poput profila na društvenim mrežama, brojeva telefona ili druge podatke koji bi policiji mogli pomoći prilikom pokretanja istrage.

Policija uhitila 'dilera dječje pornografije broj 1'

Jedan od vladinih savjetnika za zaštitu djece u Velikoj Britaniji John Carr pohvalio je ovaj softver koji bi uvelike trebao pomoći policiji u borbi protiv pedofila, no upozorio je i na mogućnost da bi Negoboti mogli poticati ljude na stvari koje inače sami ne bi radili te je dodao kako su ovo vrlo osjetljive operacije u kojima treba paziti na koji se način komunicira s potencijalnim pedofilom kako se 'ne bi prešla određena granica' u ponašanju koja bi mogla osujetiti potencijalnu istragu.

Također, iako je riječ o iznimno naprednom softveru, i dalje postoje različita ograničenja te Negobot još ne može razumjeti određene ljudske osobine i ponašanje poput ironije, što može predstavljati veliki problem u konverzaciji.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene