Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne nasjedajte

Građanima šalju lažne policijske poruke 'Vi ste pedofil' i traže novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građane osjeka nepoznati haker/i maltretiraju lažnim policijskim porukama, u kojima ih upozoravaju da su upravo registrirani kao pedofili te od njih iznuđuju novac na prijevaru.

'Vi ste registrirani pedofil i ako u roku od 72 sata ne uplatite 500 kuna, bit ćete lišeni slobode sljedećih šest do osam godina', poruka je koju je putem emaila primio 37-godišnji Osječanin. Šokiran, uzeo je svoje laptop u ruke i prijavio sumnjiv email policiji, a ondje je doznao kako nije jedina žrtva.

Pročitajte i ovo Osijek protiv komaraca - 2 Slavonija bez problema Dronovi, čamci, amfibije... Sve je spremno za veliku bitku, ali je li to dovoljno? "Nisu to baš zmajevi koji piju krv" Ilustracija gnjusno Velika akcija u susjedstvu: Devet uhićenih zbog dječje pornografije, fotografije prodavali preko PayPala

>> OPREZ: Policija upozorava na novi oblik prijevare putem emaila!

'Pregledavao sam alate i pokraj brusilice koja me je zanimala bio je videoisječak pojašnjenja upotrebe toga alata na drvetu. Čim sam isječak kliknuo mišem, ekran se zabijelio i pojavila se web stranica Specijalne policije, istovjetna originalnoj. U gornjem lijevom kutu prikazali su se podaci moje supruge koja je i registrirana na laptopu, a pokraj je stajala moja fotografija kako u tom trenutku sjedim i gledam u ekran', rekao je za Glas Slavonije 37-godišnji Osječanin.

U poruci koju je dobio pisalo je i kako je mišem prešao filma s pedofilskim sadržajem te da je zbog toga registriran kao pedofil. Zatraženo je od njega da napravi i uplatu , u roku od tri dana, na broj žiro računa u poruci. Pisalo je i da se javi najbližoj policijskoj postaji, što mu je zvučalo nelogično. No, kad se javio policiji, oni su mu rekli kako su im se s istim problemom javili i drugi te da su donosili i potvrde s uplatom i do 2.000 kuna.

Policija upozorava građane Osijeka da ne nasjedaju na ovakve hakerske trikove. Slaba je utjeha bila 37-godišnjaku, koji je svoju priču zaključio neugodnom mišlju. 'Ako su me 'uhvatili' pri običnom pregledavanju alata, što bi tek bilo da sam obavljao bilo kakve transakcije?', s pravom se upitao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene