Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi na svijetu

VIDEO Ovo je pametni suncobran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proljeće je stiglo, a s njim i više sunčanih dana. Kako se bliži ljeto, tako će se na terasama i drugim otvorenim prostorima sve više pojavljivati i suncobrani. Nizozemski dizajnerski studio napravio je jedan doista poseban suncobran.

Cumulus Parasol naziv je suncobrana, koji se sam napuhava s prvim zrakama sunca svako jutro, kako bi napravio sjenu. Jednom kad ga iznesete van, on može stajati, otvarati se i zatvarati bez intervencije čovjeka, sve dok se ne dogodi mehanički ili električni kvar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakav peh Djevojci suncobran 'sletio' na glavu Slika nije dostupna Zaradio prijavu zbog seksa sa stolom za piknik

Naime, u taj suncobran ugrađen je jedan ventilator (sličan ili istovjetan ventilatorima koji se koriste za rashlađivanje komponenti ili kućišta računala) te mala mreža solarnih ćelija, koja ga napaja. Sustav može funkcionirati u potpunosti automatski, no postoji i prekidač koji pali ventilator, ako ne postoji želja da se suncobran stalno otvara i zatvara, već da se to radi po želji.

Prvi u svijetu: Hakerski napad FRIŽIDEROM

Iako ne izgleda previše aerodinamično iz profila, dizajneri tvrde kako može izdržati nalete vjetra u napuhanom stanju. Zbog silikonskog sloja preko vanjske površine tkanine, taj je pametni suncobran i vodonepropusan.

Prototip tog suncobrana nedavno je prikazan u Milanu, na Milanskom dizajnerskom tjednu. Ne zna se hoće li i u komercijalnu uporabu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene