Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A što je slijedeće?

Prvi u svijetu: Hakerski napad FRIŽIDEROM

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači stanja sigurnosti na webu iz tvrtke Proofpoint otkrili su po prvi put veliki hakerski napad koji je uključivao korištenje TV uređaja i barem jednog frižidera. Da, dobro ste pročitali, frižidera.

Sigurnost na internetu ušla je u novu eru, jer hakeri su počeli koristiti i kućne uređaje, poput TV-a i pametne bijele tehnike za iniciranje hakerskih napada. Svijet je dobio tako svoj prvi "botnet" od kućanskih aparata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samsung T9000 Samsungov pametni frižider radi na Androidu i daje kulinarske savjete! Slika nije dostupna Čudesan frižider Pogledajte kako ohladiti limenku piva u pet minuta bez muke

U svijetu se počeo koristiti i jedan novi termin, internet stvari (internet of things), kojim se u tech industriji koriste kako bi opisali koncept kućanskih uređaja koji imaju vlastite čipove, software i vezu s internetom, od frižidera, termostata, pametnih mjerača vode, brava, itd.

Ovo je NAJVEĆA noćna mora internetskih korisnika!

Za hakera, svi ti uređaji predstavljaju potencijalno računalo, u koje se može upasti i kontrolirati ga.

U navedenom recentnom slučaju, hakeri su upali u više od 100.000 evakodnevnih smart uređaja korisnika, poput routera, multimedia uređaja spojenih na internet, TV-a i barem jednan frižider, ističu u Proofpointu, a prenosi Business Insider.

Hakerski napad u pitanju dogodio se između 23. prosinca 2013. i 6. siječnja 2014. te se sastojao od slanja malicioznih email poruka u valovima od 100.000 dnevno. Mete su bile poslovni subjekti, ali i privatni korisnici jednako.

Tri četvrtine tih malicioznih email poruka poslano je s normalnih računala, no ostatak, je poslan s hakiranih kućanskih uređaja. U Proofpointu ističu kako zbog neadekvatnih postavki na kućanskim uređajima od strane korisnika, hakeri nisu morali nešto pretjerano pametovati kako da provale u njih.

Iako još veliki dio kućanstava diljem svijeta nije priključen na ranije spomenuti internet stvari, hakeri će i njih, čini se, dočekati dobrodošlicom ako se korisnici ne pripreme na pravi način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene