Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kap po kap

VIDEO Vodu iz WC školjki u budućnosti ćemo koristiti za ovo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodokotlići i sustavi za ispiranje bi uskoro mogli postati još korisniji te proizvoditi i električnu energiju tijekom ispiranja WC školjke.

Prosječan hrvatski građanin potroši 200 do 300 litara vode dnevno, većina koje odlazi na ispiranje WC školjke. Dio te energije mogao bi u budućnosti biti iskorišten za proizvodnju električne energije.

Pročitajte i ovo Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države Kim Jin-pyo na Dolcu - 2 Dočekali ga Plenković i Jandroković Šou na Dolcu: Visoki gost iz Koreje nabio šiltericu na glavu pa limune pokušao platiti karticom

Tim istraživača iz Južne koreje napravio je transduktor, koji pretvara kretanje vode - iz WC školjki, kapi kiše i drugih izvora - u električnu energiju, prenosi popsci.com.

Znanstvenici naučili bakterije da jedu elektricitet

U osnovi, tim je uspio upaliti malu led žarulju koristeći energiju kretanja tek male kapljice vode od 30 mikrolitara. Njihov uspjeh je trenutno samo u fazi konceptualnog prikaza na mikro razini, ali ako se eksperiment poveća na veće razmjere, može se dobiti jasna slika što bi takva tehnologija značila.

Ukratko, proizvedena energija iz nekoliko litara vode u WC školjki ili kiše tijekom nevremena, napajala bi puno više od obične LED-ice.

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene