Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodokotlići i sustavi za ispiranje bi uskoro mogli postati još korisniji te proizvoditi i električnu energiju tijekom ispiranja WC školjke.


Prosječan hrvatski građanin potroši 200 do 300 litara vode dnevno, većina koje odlazi na ispiranje WC školjke. Dio te energije mogao bi u budućnosti biti iskorišten za proizvodnju električne energije.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Na planetu više od 72 milijuna zaraženih, Njemačka ima veći dnevni broj novih slučajeva od druge najmnogoljudnije zemlje Koronavirus u Južnoj Koreji, ilustracija Izbjegavali lockdown, a sada je i on opcija: Došao im treći val epidemije, dnevni rast novih slučajeva veći nego u ožujku

Tim istraživača iz Južne koreje napravio je transduktor, koji pretvara kretanje vode - iz WC školjki, kapi kiše i drugih izvora - u električnu energiju, prenosi popsci.com.

Znanstvenici naučili bakterije da jedu elektricitet

U osnovi, tim je uspio upaliti malu led žarulju koristeći energiju kretanja tek male kapljice vode od 30 mikrolitara. Njihov uspjeh je trenutno samo u fazi konceptualnog prikaza na mikro razini, ali ako se eksperiment poveća na veće razmjere, može se dobiti jasna slika što bi takva tehnologija značila.

Ukratko, proizvedena energija iz nekoliko litara vode u WC školjki ili kiše tijekom nevremena, napajala bi puno više od obične LED-ice.

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook