Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo ugroženi

VIDEO Sunce izbacilo novu solarnu baklju prema Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijarde tona čestica na putu su prema Zemlji od Sunca. Da, opet je Sunce izbacilo solarnu baklju.

Nova solarna baklja sa Sunca, koja je zabilježena jučer, na putu je prema Zemlji, a očekuje se kako bi trebala stići za najviše tri dana. Iako izbacivanje koronalne mase nije štetno za ljude na površini Zemlje, jer nas naš planet štiti od tog, sateliti i elektronički sustavi mogu iskusiti probleme, obavještava NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drugi pogled FOTO Nevjerojatna interaktivna fotografija oluja na Suncu Slika nije dostupna Za svaki slučaj Znate li najgori mogući scenarij kad bi Zemlju pogodila ogromna solarna baklja?

>> Evo što bi se dogodilo da se Sunce odjednom UGASI...

NASA je izvijestila i kako se solarna baklja prema Zemlji kreće brzinom od 912 kilometara u sekundi, što je tipična brzina solarnog vjetra.

Jednom kad stigne do Zemlje, solarni vjetar može izazvati geomagnetsku oluju, koja se odvija u Zemljinoj magnetosferi i može potrajati duže vrijeme. Ono što solarna baklja radi Zemljinoj atmosferi, jest da doslovce guli njezine vanjske slojeve i mijenja im oblik.

Sudeći po intezitetu i veličini ove nove solarne baklje, astronomi zaključuju kako na temelji sličnih događaja u prošlosti, magnetska oluja ne bi trebala biti jaka.

Magnetske oluje, osim što mogu remetiti električne sustave, mogu izazvati i atmosferski fenomen poznatiji kao aurore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene