Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Super rezolucija

VIDEO Snimka Zemlje kakvu još niste vidjeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija satelitska snimka Zemlje tijekom noći iz svemira pokazuje svu njezinu ljepotu na dosad neviđen način.

Snimku je napravio satelit Suomi NPP, pomoću novog tipa infracrvenog senzora (VIIRS), a predstavljena je na konferenciji Američke geofizičke unije, koja se održava u San Franciscu.

Pročitajte i ovo Nikolina Rudić - 1 Svaka čast, Nikolina Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje" Ilustracija (Foto: AFP) Nepoznati objekt Napokon otkriveno o čemu se radi: Stanovnike zapanjila svjetleća kugla koja se srušila s neba

>> Fascinantno: Pogledajte sve puteve koje je čovjek ikad napravio

Spomenuti senzor na satelitu može otkriti izvore prirodnog i umjetnog izvora svijetla dosad nezabilježenom preciznošću i u visokoj rezoluciji. Može razlučiti sve, od atmosferskog svijetla do svjetala na samo jednom brodu, nasred pučine, prenosi Wired.

Može otkriti još i aurore, požare, odsjaj mjeseca i zvijezda na oblacima i ledu te čak i svijetla uz autoceste. Taj senzor ima šest puta bolju prostornu rezoluciju i 250 puta bolju svjetlosnu rezoluciju od bilo čega što je došlo u uporabu prije njega.

VIIRS radi na čak 22 različite valne duljine, a svaki piksel se pojačava, a jarko svijetlo pritom ne zasićuje fotografiju ili snimku s previše svijetla. Pogledajte video u kojem se čak mogu vidjeti i svjetla u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene