Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veći od Empire State Buildinga

VIDEO Pogledajte najveći brod na planetu, grdosiju od 488 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzmite Empire State Building, polegnite ga na tlo, dodajte još gotovo 50 metara i takvu grdosiju porinite u more. Takvo nešto je u suštini kompanija Shell napravila u srijedu. Svijet je dobio novi najveći brod na planetu.

Brod "Prelude" kompanije Shell u srijedu je porinut u Južnoj Koreji, a riječ je o 488 metara dugom mega-brodu, teškom 600.000 tona i širokom 74 metra. Njegova zadaća neće biti prijevoz nafte ili kontejnera, već će on biti plutajuća platforma za crpljenje tekućeg zemnog plina s dna oceana (FLNG). Njegova izgradnja trajala je godinu dana.

Pročitajte i ovo Igor Dekanić teška zima? Kako pomoći ljudima da ove zime ugriju dom, a da pritom ne bankrotiraju? Energetski stručnjak o Vladinim planovima: "Sva sreća da imamo LNG" Shellova postaja u Luksemburgu SVI ŽELE UŠTEDJETI Ovo je najprometnija benzinska postaja u Europi: "Savršena lokacija i povoljne cijene daju nam prednost"

Dosad je najveći brod na svijetu bio Emma Maersk, koji je dug 397 metara.

FOTO Ovako bi izgledalo da je Antonov 225 sletio u središte Zagreba

Brod Prelude će kao FLNG platforma biti zadužen za izvlačenje, preradu i pohranjivanje tekućeg zemnog plina. Crpit će ga duboko ispod oceanskog dna te rafinirati oko 3,9 milijuna tona godišnje. Plin će na kopno prevoziti drugi brodovi, koji će ga preuzimati direktno s Preludea, prenosi Wired.

Obzirom da taj brod godišnje mora preraditi i skladištiti ekvivalent 175 olimpijskih bazena tekućeg zemnog plina, mora biti u stanju izdržati i sve što mu majka priroda pošalje ususret.

Za to će poslužiti 93 metra visok stup, koji prolazi kroz brod i spušta se do morskog dna. Taj će stup Prelude držati stabilnim na moru i pričvršćenim za dno. Osim tog stupa, tu su i tri brodska motora snage 6,700 konjskih snaga. Sve to dovoljno je da taj brod može izdržati uragan 5. kategorije.

Brod Prelude u lov na tekući zemni plin krenut će 2017. godine, a tad će mu novi dom na idućih 35 godina biti negdje na 480 kilometara od obale Zapadne Australije. Predviđeno je da ostane na istom mjestu do 2042. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene