Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uzmite Empire State Building, polegnite ga na tlo, dodajte još gotovo 50 metara i takvu grdosiju porinite u more. Takvo nešto je u suštini kompanija Shell napravila u srijedu. Svijet je dobio novi najveći brod na planetu.


Brod "Prelude" kompanije Shell u srijedu je porinut u Južnoj Koreji, a riječ je o 488 metara dugom mega-brodu, teškom 600.000 tona i širokom 74 metra. Njegova zadaća neće biti prijevoz nafte ili kontejnera, već će on biti plutajuća platforma za crpljenje tekućeg zemnog plina s dna oceana (FLNG). Njegova izgradnja trajala je godinu dana.

Vezani članci Ilustracija Savjetnica iznijela ozbiljne optužbe: ''Ne mogu više raditi za tvrtku koja ignorira sve alarme i odbacuje rizike'' Davor Filipović Filipović nakon sastanka ministara energetike EU: "Hrvatska bi najmanje osjetila prekid isporuke ruskog plina"

Dosad je najveći brod na svijetu bio Emma Maersk, koji je dug 397 metara.

FOTO Ovako bi izgledalo da je Antonov 225 sletio u središte Zagreba

Brod Prelude će kao FLNG platforma biti zadužen za izvlačenje, preradu i pohranjivanje tekućeg zemnog plina. Crpit će ga duboko ispod oceanskog dna te rafinirati oko 3,9 milijuna tona godišnje. Plin će na kopno prevoziti drugi brodovi, koji će ga preuzimati direktno s Preludea, prenosi Wired.

Obzirom da taj brod godišnje mora preraditi i skladištiti ekvivalent 175 olimpijskih bazena tekućeg zemnog plina, mora biti u stanju izdržati i sve što mu majka priroda pošalje ususret.

Za to će poslužiti 93 metra visok stup, koji prolazi kroz brod i spušta se do morskog dna. Taj će stup Prelude držati stabilnim na moru i pričvršćenim za dno. Osim tog stupa, tu su i tri brodska motora snage 6,700 konjskih snaga. Sve to dovoljno je da taj brod može izdržati uragan 5. kategorije.

Brod Prelude u lov na tekući zemni plin krenut će 2017. godine, a tad će mu novi dom na idućih 35 godina biti negdje na 480 kilometara od obale Zapadne Australije. Predviđeno je da ostane na istom mjestu do 2042. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju