Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte VIDEO!

Ovo je BUDUĆNOST europskog putničkog zrakoplovstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budućnost europskog civilnog zrakoplovstva nove generacije je pred vratima, a konzorcij EADS predstavio je smionu ideju putničkog zrakoplova i nazvao je E-Fan.

Sekstet elektro turbina i konvencionalni mlazni motor čine E-Fan jedinstvenim hibridnim konceptom putničkog zrakoplova, koji ne samo da plijeni pažnju tehničkim specifikacijama, već i izgledom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Najbolji automobil na svijetu koji ne želite voziti - novi Rolls-Royce Phantom! Slika nije dostupna Luksuzni vjetar u kosi Rolls-Royce predstavio model Dawn

>> VIDEO 3 u 1: Automobil, helikopter i avion

EADS-ov koncept predstavljen je na nedavnom pariškom zračnom mitingu, a trebao bi se ostvariti do 2050. godine. Predstavljen je i pogon tog koncepta, naziva E-Thrust, kojeg je EADS napravio u suradnji s proizvođačem motora Rolls-Royce, prenosi Wired.

Preslagivanje koncepta pogona

Ideja iza E-Thrust pogona jest da on koristi šest elektro turbina, koje daju potisak, dok ih električnom energijom napaja poseban motor u stražnjem dijelu, koji ide na normalno gorivo i koji se pali dok je zrakoplov na takozvanoj 'cruise' visini leta i kad mu je potrebno samo toliko energije, da ostane u zraku. Kad treba ekstra energiju, onda koristi baterije, koje elektro turbinama daju dovoljno snage za polijetanje i slijetanje.

Šest turbina nalazi se u krilima zrakoplova i znatno su manje od klasičnih modela, koji zbog veličine moraju visiti ispod krila, a klasičan motor nalazi se u repu. Zapravo je poanta u tome da avioni na mlazni pogon dobivaju tek dio svojeg potiska kroz mlazni motor, a većinu kroz turbinu u prednjem dijelu zrakoplova, koja ubrzava zrak, poput propelera. E-Fan će tako pogoniti samo takve turbine, a konvencionalan motor će tu služiti samo kao izvor električne energije za njih.

Pogledajte video u kojem je objašnjen rad tih motora i čitav koncept.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene