Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnologija budućnosti

VIDEO Ova žarulja pametnija je od nas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se odlučite potražiti kvalitetnije i pametnije žarulje putem interneta, potraga će vam završiti s nekoliko vrlo skupih komercijalnih proizvoda, koji zapravo i nisu toliko pametni.

S tim u vidu, Neil Joseph, bivši zaposlenik Tesla Motorsa, odlučio je u listopadu 2013. godine osnovati vlastitu tvrtku baziranu na proizvodima za rasvjetu. Tvrtku je nazvao Stack, a njezin prvi proizvod je žarulja 'Alba' (što znači izlazak sunca na talijanskom jeziku).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Editorijal u GQ-u Je li moguće da Jessica Alba toliko dobro izgleda? Slika nije dostupna Promo za GQ VIDEO: Vruća Jessica Alba - na prodaju!

Alba je žarulja dizajnirana tako da radi samostalno, kako u podešavanju jačine svjetla prema dostupnom prirodnom osvjetljenju, tako i učenjem i prilagođavanjem potrebama svojih korisnika i njihovih kućanskih navika, prenosi Wired.

U diodama te žarulje smješteni su senzori za otkrivanje pokreta, prostora i ambijentalnog svjetla. To znači da je suosnivač tvrtke Jovi Gacusan, koji je radio na senzorima u NASA-i, morao osmisliti posve novu tehnologiju, jer da bi Alba funkcionirala učinkovito, morala je moći čitati i reagirati na postojeći prirodan izvor svjetlosti.

Rezultat je žarulja koja čita i prilagođava se prirodnom svjetlu te upravo zbog toga štedi između 60 i 80 posto energije više od obične LED žarulje.

Koliko se štednim uređajima može uštedjeti?

Alba emitira svjetlo s plavom nijansom ujutro, kako bi pomogla korisniku da se brže razbudi te prelazi na toplije bijele nijanse tijekom dana da bi navečer svijetlila isključivo toplim tonovima i omogućila korisniku da se opusti. No, ako se to nekome ne sviđa, može žarulju i programirati putem aplikacije te kreirati profile za njezin rad. Sve to Alba će pamtiti i učiti o navikama korisnika.

Ta žarulja ima i modul za Bluetooth koji služi kao iBeacon tehnologija tako da njezin hardware razgovara i s drugim pametnim uređajima.

No, zasad se ipak koristi za praćenje obrazaca kretanja korisnika po kući.

Cijena, naravno, stiže na kraju, a kao što je rečeno u uvodu teksta, potraga za pametnim žaruljama je skup sport. Alba nije izuzetak jer osnovni starter set od dvije žarulje košta 150 dolara. No ova žarulja je po performansama daleko iznad konkurencije. Tko voli i može, nek izvoli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene