Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strujom iz sunčeve energije do velikih ušteda

Koliko se štednim uređajima može uštedjeti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome se puno govori, a do sada je malo učinka. Riječ je o uštedama u korištenju energije. Milijarde kuna energije uvozimo i rasipamo.

No država dosad nije ostvarila projekt kojim bi građanima ponudila mogućnost ugradnje štednih žarulja ili solarnih panela. Time bi štedjela domaćinstva, ali i država. Koliko se takvim uređajima može uštedjeti?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Norveške FOTO Ova kuća proizvodi 3 puta više energije nego što je troši! Slika nije dostupna Energetski tjedan Umjesto 1.000 kuna, za isti učinak kod energetske učinkovitosti platit ćemo svega 250 kuna

Strujom iz sunčeve energije do velikih ušteda. Početno ulaganje od 15 tisuća kuna vraća se kroz tri godine, a mjesečni računi smanjuju se i za više od 200 kuna.

'Bit bi bila da svatko sebi napravi dva eventualno tri kilovata sunčeve energije i ima vlastitu struju preko cijeloga dana, eventualno preko noći dobiva struju od HEP-a', opisao je Ivan Lovrić iz tvrtke Energija iz prirode.

>> Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, Orahovica će imati besplatnu javnu rasvjetu

Ima i onih koji razmišljaju i o biznisu. 'Razgovaram ne samo o mogućnostima, ne samo da čovjek može za svoje potrebe koristiti tu tehnologiju, nego čak postoji i mogućnost da čovjek to radi kao svoju neku djelatnost, da proizvodi energiju', kaže Jadranko iz Zagreba.

Visoka cijena energije glavni je pokretač štednje. Promjenom samo jedne žarulje, uštede su vidljive. 'Uštede kod led rasvjete kreću se negdje od 58 pa do 90 posto. Kod led žarulja, to je drastična ušteda u odnosu na klasične žarulje', rekao je Saša Brodarić, led rasvjeta.

Nije samo struja ono na čemu se štedi. Veliki računi za grijanje izazivaju glavobolju. Prelazak na alternativna goriva mnogi vide kao spas. 'Prelaskom s ulja na pelete je prepolovljen račun za ulje, odnosno troškove grijanja', rekao je Darko Puklavec, proizvođač kotlova za grijanje.

Da bi vas umjesto ulja grijale peći na pelete potrebno je početno ulaganje do 30.000 kuna. 'Ali ta investicija se isplati kroz nekih tri do četiri godine na uštrb goriva', rekao je Hrvoje Devčić, proizvođač peleta. Goriva koja poznajemo odlaze u povijest. Budućnost je energija prirode, osim što je jeftinija, svakako je i ekološki prihvatljivija.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene