Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketoplan

KONCEPT BUDUĆNOSTI: Letimo 10 puta brže od brzine zvuka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka tvrtka Northrop Grumman ima viziju kako bi trebala izgledati buduća orbitalna letjelica te su u tu svrhu predstavili konceptualnu viziju AS-1 raketoplana.

XS-1 je jedan od tri raketoplana u konkurenciji za dobivanje unosnog ugovora s agencijom DARPA, koja se bavi istraživanjem napredne tehnologije za obranu. Dvije kompanije koje su isto tako u konkurenciji su Boeing i Masten Space Systems.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele imati i oceane 'na dlanu' Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka Slika nije dostupna Zastrašujuća otkrića Ljudskom rodu prijeti oružje još strašnije od nuklearnog

"Cilj je programa ostvariti let 10 puta u deset dana te doseći brzinu 10 puta veću od brzine zvuka", rekao je dopredsjednik DARPA-inog ureda za taktičku tehnologiju. Da bi to stavili u perspektivu, spomenimo samo da bi tom brzinom let od New Yorka do Tokija trajao manje od sat vremena.

VIDEO Treća sreća: SpaceX uspješno lansirao komercijalni satelit

Northrop Grumman XS-1 razvija uz pomoć tvrtki Scaled Companies i Virgin Galactica sir Richarda Bransona, čija se predviđanja o supersoničnim raketoplanima sada čine sve realnijima, prenosi Business Insider.

No nije sve samo u brzini, jer DARPA želi sustav kojem je prva faza leta za višekratnu, a ne jednokratnu uporabu, kao što je to bio slučaj s raketama koje su nosile Space Shuttle.

Prava zanimljivost je u tome što bi XS-1 bio raketoplan bez posade, nešto poput orbitalne bespilotne letjelice. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene