Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvode promjene na tržište

VIDEO Treća sreća: SpaceX uspješno lansirao komercijalni satelit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SpaceX je napokon, iz trećeg pokušaja, uspio u orbitu oko Zemlje raketom Falcon 9 lansirati svoj prvi komercijalni teret, satelit SES luksembuške kompanije.

Raketa Falcon 9, nakon prethodna dva neuspjela pokušaja lansiranja, otisnula se put svemira u utorak popodne, u 15:41 sati po lokalnom američkom vremenu s lansirne rampe u Cape Canaveralu. Njezin teret bio je satelit tvrtke SESA S.A. sa sjedištem u Luksemburgu, koja ima flotu od čak 54 satelita i po tome je druga najveća u svijetu.

Dva prethodna pokušaja lansiranja zaustavili su tehnički kvarovi, uključujući i prekid lansiranja u posljednjoj minuti odbrojavanja prošlog utorka. Inženjeri su kasnije otkrili kisik u sustavu paljenja raketnih motora.

Space X opet nije lansirana, evo zašto

Dragocjeni teret kojeg je SpaceX uspješno poslao u svemir, je 3,17 tona težak komunikacijski satelit SES-8, vrijedan više od 100 milijuna dolara, koji će omogućiti usluge tv prijenosa i širokopojasnog interneta Indiji, Kini, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama.

lansirni raspored SpaceX-a predviđa gotovo 50 misija ukupne vrijednosti oko četiri milijarde dolara, a oko tri četvrtine tih letova predviđeni su u komercijalne svrhe.

Globalno tržište industrije satelita prošle je godine težilo 190 milijardi dolara, od čega su televizijske usluge same vrijedile 90 milijardi dolara. Američki udio na tom tržištu iznosi 45 posto.

Dosad su satelite u orbitu nosile ili ruske Proton ili europske Ariane rakete, čije su usluge kudikamo skuplje od 55 milijuna dolara, koliko je SES morao platiti SpaceX-u za prijevoz tereta u orbitu.

SpaceX mora izvesti tri uspješne komercijalne misije zaredom da bi dobio odobrenje za prijenos najvećih i najskupljih satelita američke vojske u orbitu oko Zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene