Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Par NASA-inih svemirskih letjelica - GRAIL, po završetku misije namjerno su srušene na planinu blizu Mjesečevog sjevernog pola.


Misija GRAIL letjelica bila je zaviriti u unutrašnjost Mjeseca, a NASA ističe kako je misija u potpunosti uspjela. Letjelice Ebb i Flow upalile su motore posljednji put i uz ostatak goriva, zaletjele se u spomenutu planinu.

Vezani članci Gravitacija boli Gravitacija im zadaje velike probleme, trebali su bolje paziti na satovima fizike Slika nije dostupna Jeste li znali za ove nevjerojatne činjenice o svemiru?!

>> NASA snimila prvi video 'tamne' strane Mjeseca

Prvi je udario Ebb, a nakon njega, otprilike 30 sekundi kasnije i Flow, prenosi AP. NASA je mjesto pada letjelica posvetila prvoj Amerikanki u svemiru, Sally Ride, koja je preminula ranije ove godine.

Mjesto na kojem su TWIN letjelice srušene, daleko je od mjesta na kojima su bile misije programa Apollo, ili drugih značajnih mjesta na Mjesecu. Kako su letjelice udarile u planinu na tamnoj strani Mjeseca, kraj njihovog puta nije bio vidljiv sa Zemlje.

NASA-in satelit LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) pokušat će tijekom svojih preleta fotografirati mjesto pada TWIN letjelica.

Primarna misija GRAIL letjelica bila je napraviti mapu Mjesečevog gravitacijskog polja, kako bi se doznalo više o prošlosti jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Sonde su otkrile kako je Mjesečeva kora puno tanja nego su to znanstvenici mislili te da je znatno više asteroida i kometa udarilo u njegovu površinu, tijekom rane povijesti Mjeseca, nego što su to znanstvenici bili svjesni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook