Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bravo MAVEN!

VIDEO NASA-ina letjelica ušla u orbitu Marsa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirska letjelica NASA-e - MAVEN, ušla je u orbitu Marsa u nedjelju, u 22:24 po istočnoameričkom vremenu. Ondje će proučavati atmosferu Crvenog planeta.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), je prva letjelica posvećena istraživanju prorijeđene gornje atmosfere Marsa. Tako će se saznati kako se mijenjala klima na Marsu te kako je ona utjecala na evoluciju površine potencijalno naseljivog planeta, stoji na stranicama NASA-e.

Pročitajte i ovo Pad drona u Zagrebu - 1 OSAM MJESECI KASNIJE Banožić tvrdi da DORH vodi istragu o padu drona, DORH ga demantirao Hidroavion, ilustracija uzrok nije poznat Strava kraj poznatog lučkog grada: U padu hidroaviona poginulo deset ljudi, među njima i dijete

'Također će dati bolje informacije budućoj ljudskoj misiji na Mars koja se priprema za 2030. godinu', rekao je Charles Bolden, administrator u NASA.

NASA-ina letjelica istražuje kako je Mars ostao bez vode. Nakon desetomjesečnog putovanja, NASA je od MAVEN-a dobila konačnu potvrdu da je ušao u atmosferu. Sljedećih šest tjedana, MAVEN će obaviti cijeli niz zadataka u proučavanju atmosfere.

'Ovo je velik dan za MAVEN. Veoma smo uzbuđeni što smo se pridružili konstelaciji letjelica u orbiti Marsa i na površini Crvenog planeta', rekao je David Mitchellprjektni menadžer MAVEN-a u Marylandu.

NASA uspješno lansirala novu misiju na Mars

Nakon što je prešla put od 711 milijuna kilometara od Zemlje, letjelica se nalazi u orbiti koja je u najbližoj točki 150 kilometara udaljena od površine Marsa, a najdaljoj 6.200 kilometara.

Za razliku od prethodnih letjelica, MAVEN će se usredotočiti na planetovu atmosferu, za koju znanstvenici smatraju da je nekoć bila daleko gušća od današnjeg rijetkog omotača koji čini uglavnom CO2.

Gušći zrak potreban je da se voda skupi na površini. Iako na njemu danas nema vode, Mars je prekriven drevnim riječnim kanalima, koritima jezera i kemijskim dokazima toplije, vlažnije prošlosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene