Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katarza

VIDEO Ništa od spektakla: Što se dogodilo s kometom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komet ISON prošao je pored Sunca i nestao.

Njegova sudbina još nije 100 posto utvrđena, ali astronomi vjeruju kako nije preživio bliski susret s našom zvijezdom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi se vidjeti i sa Zemlje Komet ISON približava se Suncu Slika nije dostupna Ogroman i vruć VIDEO Ovo je novi SPEKTAKL na Suncu

Nekoliko opservatorija promatralo je komet ISON u trenucima kad je prilazio Suncu, prilaz koji se naziva perihelion i niti jedan nije zabilježio da je komet uspio preživjeti bliski Susret sa Suncem.

NASA-in zemaljski opservatorij, Solar Terrestrial Relations Observatory, zajednički ESA-in i NASA-in opservatorij Solar and Heliospheric Observatory te NASA-in opservatorij Solar Dynamics Observatory (SDO), niti jedan nisu zabilježili da je ISON prošao Sunce.

Za Vatikan je to nova zvijezda Betlehema, za druge prokletstvo

"Nismo vidjeli komet ISON u SDO-u. Stoga mislimo kako mora da se raspao i ispario prije nego li je dosegnuo perihelion", istaknuo je Dean Pesnell, znanstvenik na projektu SDO, a prenosi NASA.

Svi astronomi entuzijasti kao i običan puk koji se ponadao spektaklu na noćnom nebu, ipak će ostati uskraćeni za njega, no znanstvenici su tijekom godine prikupili čitavo bogatstvo informacija oko kometa, a iste će još neko vrijeme poslužiti kao odlične za nova istraživanja vezana za Sunčev sustav.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene