Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Praznovjerje vs. religija

Za Vatikan je to nova zvijezda Betlehema, za druge prokletstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas će komet ISON projuriti tik uz Sunce, a neki koji će uprti oči u nebo zasigurno će se pitati u znakovitost tog događaja.

Komet ISON proći će večeras oko 19:40 minuta na 1.200.000 kilometara od Sunca. To je 125 bliže Suncu, nego što je to Zemlja. kako će se taj događaj dogoditi u noći, iz našeg podneblja ga se neće moći direktno vidjeti.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

Znanstvenici tvrde kako je ISON dovoljno velik da večeras protutnji pored Sunca. Naime, on je bio promjera oko pet kilometara i makar juri vrtoglavom brzinom od preko milijun kilometara na sat, u zrakopraznom prostoru svemira to nije osobit problem, prenosi Deutsche Welle.

Uzročnik praznovjerja

ISON je sačinjen od leda i ukrućenih plinova kakvi postoje na minus 200 stupnjeva, odnosno dalje od Sunca. ISON čeka temperatura od najmanje 1.500 stupnjeva, a neki fizičari kalkuliraju i s dvostruko većom temperaturom. To je pak uzrok i repa kometa, plinova i njegovih dijelova koji se vuku za njim i koji će onda osobito biti vidljivi ako preživi prolazak pored Sunca.

VIDEO Fascinantna snimka kometa koji bi se mogao raspasti

Maštu znanstvenika osobito uzbuđuje činjenica što ovaj meteor leti po liniji parabole - dakle kao topovska kugla, lansirana negdje na rubu Sunčevog sustava u pojasu iza planete Neptuna gdje je gomila takvih krhotina ostataka koje potječu iz doba nastanka čitavog Sunčevog sustava. Ali baš kao i topovska kugla, ona dođe i ode - i više se nikad ne vrati, kao što to čine Kako je malo vjerojatno da će se, ako preživi susret sa Suncem, ISON opet vratiti, to je jedinstvena prilika za utvrđivanjem nekih činjenica o Sunčevom sustavu.

Kometi su oduvijek uzbuđivale maštu ljudi koji su vjerovali kako su vjesnici nekih zlokobnih događaja. A obzirom da nesreća nikad nije nedostajalo, onda bi i takva predviđanja, ovako ili onako, i ispadala točna.

I Vatikan gleda u nebo

Jose Gabriel Funes, vatikanski astronom, oduševljen je što se komet pojavljuje uoči Božića. "Potrajat će još malo do Božića, ali naravno da nam zaziva u sjećanje Betlehemsku zvijezdu", rekao je Funes.

Baš kao i papa Franjo, Funes je također isusovac iz Argentine, a u ISON-u vidi "podsjetnik na ljepotu stvaranja, na nešto što nam pred oči vodi ljepotu Stvaratelja i potiče nas krenuti na put."

Europljani će ISON vjerojatno moći vidjeti u slijedećim danima bez da igdje moraju otići. Nema razloga niti za paniku na povratku od Sunca, iako bi ISON, da udari u Zemlju, značio apokalipsu. Ipak će 27. prosinca proći na sigurnih 64 milijuna kilometara od Zemlje, što će biti i posljednji "bliski" susret s njim ikad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene